Компанията скрила данни за спада в продажбите на iPhone в

...
Компанията скрила данни за спада в продажбите на iPhone в
Коментари Харесай

Обвиняват Apple в измами с ценни книжа

Компанията скрила данни за спада в продажбите на iPhone в Китай

Колективен иск против Apple търси компенсации за вложителите (източник: CCO Public Domain)

Покрай делото с Qualcomm, което притегли медийното внимание тази седмица, Apple беше упрекната в машинация с скъпи бумаги, с цел да прикрие слабото търсене на iPhone, изключително в Китай, което докара до еднодневен спад от 74 милиарда $ в пазарната стойност на компанията, откакто истината излезе нескрито, заяви CNBC.

Жалбата, подадена във вторник, търси компенсации за вложителите, които са закупили акции на Apple през двата месеца, преди изпълнителният шеф Тим Кук на 2 януари ненадейно да понижи прогнозата за приходите на Apple с 9 милиарда $, частично заради засилващата се комерсиална война на Съединени американски щати с Китай.

За първи път от излизането на iPhone през 2007 година Apple понижи прогнозата си за приходите. Цената на акциите на компанията се намали с 10% на идващия ден, оставяйки пазарната стойност на компанията от Купертино почти с 40% под пика от 1,1 трилиона $ преди три месеца.
още по тематиката
Делото е заведено във федералния съд в Оукланд, Калифорния, от пенсионната система на чиновниците в град Роузвил, Мичиган. CEO-то Тим Кук и основният финансов шеф Лука Маестри са посочени като ответници в груповия иск.

В жалбата се споделя, че търсенето на iPhone понижава, заради напрежението в търговията сред Съединени американски щати и Китай и възходящото желание на клиентите да заменят батериите в по-старите iPhone устройства. Това е предиздвикало Apple да редуцира поръчките към доставчиците за нови айфони и в същото време да смъкна цените, с цел да понижи складовите ресурси.

Но нищо от това не е било разкрито от компанията, твърди жалбата, частично заради решението на Apple от 1 ноември 2018 година да приключи практиката си да оповестява данни за продажбите на iPhone.

Запитан по време на конферентен диалог за представянето на Apple на разрастващите се пазари, Тим Кук приказва за напън върху продажбите в Бразилия и Индия, само че споделя: „ Не бих сложил Китай в тази категория “, се показва в жалбата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР