Компанията ще строи производствен комплекс в провинция ГуандунМартин Брудермюлер (вдясно),

Компанията ще строи производствен комплекс в провинция ГуандунМартин Брудермюлер (вдясно), ...

BASF планира най-голямата си инвестиция в Китай.


Компанията ще строи производствен комплекс в провинция Гуандун

Мартин Брудермюлер (вдясно), председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF, и Лин Шаочун, изпълнителен подуправител на провинция Гуандун, подписаха меморандум за разбирателство в Берлин

Немският концерн BASF проучва възможността за строеж на високоинтегриран химически производствен комплекс в южнокитайската провинция Гуандун. Представители на двете страни подписаха тази седмица меморандум за разбирателство в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и китайския премиер Ли Къцян.

Производственият Verbund комплекс в Гуандун ще бъде най-голямата инвестиция на BASF и ще бъде изцяло под управлението на немската компания. Китай е най-големият пазар на химикали – с дял от близо 40% – и има доминираща роля в растежа на световното химическо производство.
още по темата
Изчисленията сочат, че инвестицията ще достигне 10 млрд. щатски долара до финализирането на проекта около 2030 г. Първите заводи ще бъдат завършени най-късно през 2026 г.

В началната фаза проектът на BASF ще включва заводи за производство на петрохимикали – ядрото на вече добре установената система, според концепцията Verbund. Инсталация за крекинг с пара с планиран капацитет от 1 млн. метрични тона етилен на година ще бъде началната точка на веригите за създаване на стойност на новия интегриран комплекс.

В следващите фази ще бъдат построени заводи за по-потребителски ориентирани продукти и решения, които да обслужват сектори като транспорт и потребителски стоки. Накрая комплексът ще стане третият най-мащабен обект на BASF в цял свят, следвайки Лудвигсхафен, Германия, и Антверпен, Белгия.

В провинция Гуандун живеят огромен брой клиенти на тези ключови индустрии, както и на други бързо развиващи се производства. С над 110 милиона жители, Гуандун е провинцията с най-многобройно население в Китай. Нейният брутен вътрешен продукт, който понастоящем нараства със 7% на година, вече задминава този на Испания и скоро ще достигне този на Южна Корея.

На новия обект BASF възнамерява да осъществи цялостна концепция за умно производство, базирано на най-съвременни технологии. В бъдеще клиентите в Южен Китай ще бъдат снабдявани от този високотехнологичен производствен комплекс.

В световен план понастоящем BASF ръководи шест обекта, следвайки концепцията Verbund: два в Европа (Лудвигсхафен, Германия; Антверпен, Белгия), два в Северна Америка (Фрийпорт, Тексас, САЩ; Гейсмар, Луизиана, САЩ) и два в Азия. Производственият комплекс в Нанкин, Китай, създаден през 2000 г., е съвместно предприятие с 50% участие на Sinopec, а обектът в Куантан Малайзия, построен през 1997 г., е съвместно предприятие с 40% участие на Petronas.

Източник: technews.bg