Компанията работи основно за нефтената и газовата индустрия [Скай монт]

...
Компанията работи основно за нефтената и газовата индустрия [Скай монт]
Коментари Харесай

Златната поръчка на растежа

Компанията работи главно за нефтената и газовата промишленост

[Скай монт] Визитка

Име: " Скай монт "
Създадена: 1999 година
Собственик: Димитър Христов
Управител: Димитър Христов
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За 2019 година компанията още веднъж чака положителни резултати. Както на всички места в страната обаче, главният риск остава дефицитът на хора. Гигантските растежи при фирмите от време на време са й резултат от съответна поръчка или план. Такъв е казусът с съвсем четирикратното нарастване на приходите на хасковския производител на ексцентрично индустриално съоръжение " Скай монт ". След няколко години с обороти към 5 млн. лева и над 6 млн. лева през 2017 година предходната година компанията изригва и приходите й надвишават 24 млн. лева Основната причина за скока е приключването на огромен план за " Дънди прешъс металс Крумовград ", която построи нов минно-преработвателен комплекс за златни руди край родопския град. И въпреки че сходни поръчки не идват всяка година, за 2019 година компанията още веднъж чака положителни резултати. Както на всички места в страната обаче, главният риск остава дефицитът на хора.

Оборудване по поръчка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Скай монт " е основана преди 20 години, като в началото се занимава с монтажно-ремонтни действия, а след това прибавя и произвеждане на ексцентрично индустриално съоръжение и структури. Базата се намира в Хасково и е ситуирана на 30 хиляди кв.м. В предприятието работят към 70 души, в това число инженерен отдел и произвеждане. Едноличен притежател и шеф на сдружението е Димитър Христов.

Компанията работи главно за нефтената и газовата промишленост, където е профилирана най-много в производството на цели системи, които съпровождат газовите турбини - входящ и произлязъл въздух, филтри, заглушители и така нататък Прави също съоръжение за минната, химическата, целулозната, циментовата, енергийната и петролната индустрия, за обработка и произвеждане на насипни материали като строителни смеси и така нататък Производството на железни структури нормално е част от поръчките за индустриално съоръжение, само че компанията има изпълнени обекти и в комерсиалната сфера.

Мегаклиенти

Над 80% от продукцията е за експорт, а останалата част е най-вече за задгранични компании, които работят в България. Клиентите са най-много основани в Западна Европа, само че плановете, които се извършват, са също в Близкия изток, Русия и някогашните руски републики. " Продукцията ни не разрешава да се изнася надалеко, защото няма да бъдем конкурентни, по тази причина работим в района ", изясни шефът на завода Тодор Димитров.

Крайни клиенти са индустриални колоси като Siemens, General Electric, Mitsubishi Heavy Industries и други, само че " Скай монт " работи директно с инженеринговите компании, които вършат плановете. Това също нормално са огромни интернационалните компании като American Air Filter (AAF), BBM Akustik и така нататък В България един от главните клиенти е добивната компания " Дънди прешъс металс Челопеч ", която е благосъстоятелност на канадската Dundee Precious Metals (DPM).
" Продукцията ни не разрешава да се изнася надалеко, защото няма да бъдем конкурентни, по тази причина работим в района ", споделя шефът на завода Тодор Димитров

Фотограф: Надежда Чипева
Проект за милиони

Част от скока на приходите през предходната година е и по чисто механически аргументи. " В нашата сфера на активност поръчките от време на време се натрупват и това води до нарастване. Освен това счетоводното отчитане е малко по-разтеглено във времето, което значи, че част от плана може да е приключен в една година, а да е регистриран като доход в идната ", посочи Димитров.

Основната част от растежа обаче се дължи на приключването на огромен план в България - обогатителната фабрика на " Дънди прешъс металс Крумовград " (също благосъстоятелност на DPM). " Скай монт " е един от основните реализатори на металните структури, както и на самото създаване на фабриката и съпътстващите здания, защото с изключение на производител на съоръжение е и строител първа категория, въпреки че се занимава най-вече с индустриални планове. " Отдавна работим с DPM в Челопеч, бяхме поканени да участваме в търга за построяването и на новите мощности в Крумовград и успяхме да го спечелим ", сподели Димитров. От доклада на " Скай монт " за 2018 година излиза наяве, че над 20 млн. лева от приходите са по контракта с " Дънди прешъс металс Крумовград ".

Добри упования

Тази година също се обрисува като добра за компанията, въпреки че след големия растеж през 2018 година не може да се чака следващо нарастване на приходите. " Спрямо миналата 2017 година обаче ще имаме по-добри резултати ", сподели Димитров. Сред по-интересните планове, върху които " Скай монт " работи сега, е серия от дребни поръчки на американската компания Rotex, която създава нов артикул за машиностроителния бранш. " Ако Rotex има триумф, това ще бъде триумф и за нас в бъдеще, тъй като ние ще произвеждаме оборудването ", изясни Димитров. Продуктът в началото ще бъде предопределен за европейския пазар с капацитет по-късно да се продава и в Съединени американски щати.

" Скай монт " не чака забавянето на стопанската система в Европа да има пряк резултат върху бизнеса й. " Това по-скоро може малко да натисне цените надолу, само че до момента в който сме конкурентоспособни, икономическите проблеми доста мъчно могат да се усетят при нас ", сподели Димитров. По думите му проблемите на компанията са от друго естество. " Липсва конкуренция на пазара на труда, липсват качествени, квалифицирани хора с нужния нрав за работа ", посочи той. А това е основно, с цел да може компанията да се развива и пораства и отсега нататък. Инвестиции

Компанията редовно влага в производството, като в това число има изпълнен план с европейско финансиране. Той приключи преди две години и включваше закупуване на три нови машини - струг и фреза с цифрово програмно ръководство и заваръчна колона за автоматизирано заваряване. Проектът беше на стойност 1.5 млн. лева, от които 917 хиляди лева безплатна помощ. Инвестиции са направени и през предходната година. Според доклада на сдружението през 2018 година са добити дълготрайни материални активи за 960 хиляди лева За тази и идната година компанията възнамерява да построи и оборудва ново индустриално хале, както и да разшири остарялата и да построи нова камера за бластиране (обработка и разчистване на повърхности).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР