Компанията, обслужваща Североизточна България, Енерго-про“ продължава работа по проекта си

...
Компанията, обслужваща Североизточна България, Енерго-про“ продължава работа по проекта си
Коментари Харесай

„Енерго-про“ с интерес да изгради първия частен ПАВЕЦ в България

Компанията, обслужваща Североизточна България, „ Енерго-про “ продължава работа по плана си за създаване на помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) към Водноелектрическа централа „ Самораново “.

Инвестиционното желание на сдружението е постъпило в община Дупница още през 2022 година, само че локалната администрация стартира да работи по него през предишното лято. Последващите стъпки бяха коментирани от кмета на община Дупница, към която е село Самораново, Първан Дангов. 

От енергийната компания не дават детайлности за плана и обявиха, единствено че

„ Енерго-про “ има капиталов интерес за създаване на ПАВЕЦ „ Самораново “, само че планът е в ранна фаза на развиване “.

Кметът на Дупница добави, че сега се преотреждат терените и се прави обстоен организационен проект (ПУП) на парцелите, които са общинска благосъстоятелност. Паралелно върви и процедурата за издаване на виза за планиране и се приготвя работният план от страна на „ Енерго-про “, сподели още Дангов за Economic.bg.  

Водата ще се събира от северните скатове на Рила планина, над село Самораново. Ще бъде построен напълно низък и горен изравнител, турбината ще е на някогашната Водноелектрическа централа „ Самораново “, която ще бъде разширена “, сподели още той. 

По думите му частната инвестиция ще е сред 500 – 800 млн. евро, само че от компанията отхвърлиха да разясняват размера ѝ. Инсталираната мощ, която да бъде включена в енергийната система, ще е 200 MW, а времето за строителство –  сред 2 и 5 години.

Водноелектрическа централа „ Самораново “ е благосъстоятелност на „ Енерго-про “, с воден обект река Отовица и Мала река.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР