Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да

...
Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск готова да свърже човека с компютъра с мозъчна операция

Компанията Neuralink на Илън Мъск разгласи, че е подготвена да свърже човешкия мозък с компютърните системи посредством вкарване на импланти, оповестява " Блумбърг ".

Невротехнологичната компания разкри проект да сложи в парализирани пациенти електроди, които ще им разрешат да работят с компютри с мозъците си.

През последните 25 година Мъск потегли от онлайн банкиране, слънчеви панели, техника за копане на тунели, електромобил, ракета, която може да се употребява повече от един път, даже и електромобил на ракета. Сега с Neuralink той има дълготрайна цел - да реализира симбиоза с изкуствения разсъдък.

Основаната през 2017 година компания досега криеше естеството на работата си, с изключение на общото, че създава система за прекачване на информация сред индивида и компютъра. По време на първата си проява компанията сподели, че може да записва мозъчната активност на гризач посредством хиляди дребни електроди, хирургически вградени до невроните и синапсиите на плъха. За да реализира това, Neuralink, основана в Сан Франциско, наподобява, че е постигнала редица триумфи, които разрешават свързване на високоскоростни компютърни системи с мозъка.

Сега компанията ще търси утвърждението на Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), с цел да стартира клинични тествания върху хора най-рано от идната година, съгласно съоснователя и началник на Neuralink Макс Ходак. Целта е да се създадат четири 8-милиметрови отвора на черепа на парализирани пациенти и да се слагат импланти, които ще им дадат опция да управляват компютри и смарт телефони с мислите си.

Много хора отписват това като невероятно. Ще излязат огромни неща в тази сфера през идващото десетилетие и ние би трябвало да го вземем на съществено, разяснява Ходак.

Neuralink, която е събрала повече от 150 милиона $ от вложители, в това число минимум 100 милиона $ от Мъск, има вяра, че в последна сметка милиони хора ще решат да вземат участие в тази стратегия.

Звучи много откачено, само че в последна сметка ние ще реализираме симбиоза с изкуствения разсъдък, съобщи Мъск на конференция в Сан Франциско във вторник вечерта.

Това не е наложително нещо. Нещо, което може да избереш да имаш, в случай че желаеш. Това е нещо, което мисля, че ще бъде в действителност значимо в цивилизационен мащаб, счита той.

В оповестен през вчерашния ден документ Neuralink оповестява, че са провели минимум 19 мозъчни интервенции върху животни с роботи и сполучливо са сложили влакна при 87% от случаите. Количеството информация, което е събрано от плъха, е 10 пъти по-голямо от най-мощните датчици в света в този момент, които могат да събират данни.

Ако компанията получи утвърждение, електродите, един път сложени в дупките на черепа на пациента, се допуска, че ще записват мозъчна активност и ще разчитат на малко устройство, вградено зад ухото, което ще предава информацията до компютър. Ходак сподели, че първите интервенции ще се организират при цялостна анестезия, само че се надяват в бъдеще да е локална.

" Ние ще създадем дупките в черепа с лазер и без изпитване на болежка, слагаме нишките, затваряме дупките със датчик и по-късно се прибирате у дома. Ще бъде като лазерна интервенция на очите ", изясни Ходак.

Ако всичко завърши по проект, съгласно Ходак, пациентите с импланти ще могат да пишат смс и имейли просто с мислите си. Един ден хората ще могат даже да изработят нов език в мозъците си, цифрова замяна на мисли с някой различен. Засега обаче задачата е да се помогне на хора с парализа и да се изписват 40 думи в минута. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР