Компанията на „Росатом“ ВНИИАЕС, заедно с Националния изследователски ядрен университет

...
Компанията на „Росатом“ ВНИИАЕС, заедно с Националния изследователски ядрен университет
Коментари Харесай

„Росатом“ разработва технология за диагностициране на атомни реактори с космически лъчи


Компанията на „ Росатом “ ВНИИАЕС, дружно с Националния проучвателен нуклеарен университет (МИФИ), ще създадат аргументация за основаване на технология на основата на така наречен мюонна томография на нуклеарните реактори. Това е способ на непрестанна отдалечена диагностика, която е била употребена за „ осветление “ на египетските пирамиди. В атомната промишленост тя се употребява за проучване на вътрешността на авариралата АЕЦ „ Фукушима “ 1 в Япония, предава atomic-energy.ru.

Всяка секунда в горните пластове на атмосферата се образуват милиони мюони – заредени частици, които пораждат вследствие на конфликт на галактически лъчи с ядрата на атомите. Мюоните попадат на земята от разнообразни страни, под разнообразни ъгли и с разнообразни сили. Това ги прави безвъзмезден естествен инструмент за томография.

При прекосяването през пластовете на субстанции с друга компактност, потокът от мюони се трансформира и с помощта на това ще може да дава пространствена картина на проучвания обект. Затова методът на мюонната томография е подобен с рентгеновата диагностика.

В съветския план „ Мюонна томография на атомните реактори “ ще се употребява създаденият от МИФИ способ на мюонната диагностика на разнообразни обекти благодарение на мобилни многослойни прецизни ходоскопи – устройства, които разрешават в действително време да се получи обща картина на разпределението на веществата в проучвания обект и динамичността на вероятните промени, което е изключително значимо при положение на атомна повреда.

Планира се създаването и основаването на умел пример на подобен ходоскоп, както и автоматизиран комплекс за култивиране на информацията и пробната му инспекция в действителни условия в настояща АЕЦ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР