Компанията на Кирил Домусчиев БМФ - Порт Бургас е взела

...
Компанията на Кирил Домусчиев БМФ - Порт Бургас е взела
Коментари Харесай

Домусчиев е взел на безценица пристанището в Бургас, смята транспортният министър

Компанията на Кирил Домусчиев " БМФ - Порт Бургас " е взела концесията на пристанище " Бургас-изток 2 " против в началото заплащане 400 хиляди евро. За 8 години е трябвало да заплати 52 млн. лева без Данък добавена стойност концесионна такса, само че не го е направил, споделя служебният министър на превоза Христо Алексиев. Концесията е подписана през 2011 година.

Министърът прецизира, че страната е освободила " БМФ Порт Бургас " от заплащанията, като в подмяна компанията е трябвало да покрива вноски по провиснал от Япония заем за модернизацията на пристанище Бургас. До момента концесионерът е платил 24 млн. по него. В същото време държавните " Пристанищна инфраструктура " и " Пристанище Бургас " ЕАД са издължили 166 млн. лева като главници и лихви по заема.

Концесионерът не заплаща, само че употребява актива

" Тук се получава нещо необичайно - концесионерът не внася концесионни хонорари, само че употребява актива, тъй като този актив се употребява единствено и само от него - и инфраструктурата, и оборудването. За мен, в случай че " Бургас-изток 2 " е плащал концесионното заплащане, а не заема - страната е щяла да получи към 27 млн. лева повече. Тоест тук страната е ощетена с 27 млн. лева ", показва Алексиев.

Сходна е схемата и при концесията на " Бургас-запад ", получена през 2013 година още веднъж от " БМФ Порт Бургас ". " Първоначалното концесионно заплащане е 400 хиляди лева без Данък добавена стойност. До момента са платени към 12 млн. лева за тези 8 години ", споделя министърът. Допълнително са импортирани и 2 млн. лева по японския заем.

Като различен забавен миг министърът показва и че през 2019 година концесиите за " Бургас-изток 2 ", и за " Бургас-запад " от 35 години са удължени до оптималния интервал с 12 години и досега това са единствените две концесии с оптимален период 47 години.

Според него както договорът за концесиите, по този начин и заемът към Япония, който е до 2028 година, би трябвало да бъдат предоговорени.

Домусчиев: Ще заведа второ дело за клюка против министъра

В отговор Кирил Домусчиев разгласи във " Facebook ", че транспортният министър лъже и ще го съди за клюка. Той прецизира, че това ще е второ негово дело против Алексиев. Първото е поради изказване на министъра, отново в изявление, че.

Що се отнася до концесията на пристанище Бургас, предприемачът афишира, че " БМФ Порт Бургас " ЕАД сполучливо ръководи, поддържа и развива обектите в него и съответно извършва отговорностите си по договорите. " Постъпленията в бюджета вследствие на концесиите в интервала 2012 година - 2020 година възлизат общо на 77 млн. лв.. От тях 35 млн. лв. съставляват концесионни заплащания, а 42 млн. лв. - заплатен корпоративен налог ", написа Домусчиев. Той добавя, че при планувани вложения 258.2 млн. лв. за целия период на концесиите за осем години те са 292.3 млн. лв.

Зад гърба на страната се продава стратегически обект

Домусчиев удостоверява обявената от транспортния министър вест, че продава дялове от " Пристанище Бургас ". С процедурата бил зает реномиран основан в Нидерландия финансов съветник, профилиран в покупко-продажби по сливания и придобивания в региона на морския превоз и пристанищните интервенции. " Той провежда частна тръжна процедура по вероятно привличане на вложител в " БМФ Порт Бургас " ЕАД. В резултат е сбъднат контакт и са водени диалози с над 30 компании, евентуални вложители. За да се удовлетвори публичният интерес, следва да се подчертае, че утвърдената от продавача за момента най-изгодна оферта не е на Meridiam (концесионерът на летище София - б.а.), написа Домусчиев.

По мотив продажбата на акции транспортният министър отбелязва, че в случай че това е стратегически обект, обвързван с националната сигурност, не е редно да има предписание с негови активи зад тила на страната. " Натъкнах се и на един различен факт. За " Бургас-изток 2 " няма защитна уговорка срещу преобразуването на юридическото лице, т.е. някой може да продаде сдружението даже на контрабандист и страната нищо да не знае ", обобщава Алексиев.

Държавата желае предоговаряне и на концесията за летище София

Министърът на превоза споделя, че страната към този момент е почнала диалози и за предоговаряне на концесията за летище София. " Към момента икономическият баланс на концесията за мен е нарушен, и то не в интерес на страната ", обобщава той. Както е известно, там беше признато концесионерът да не заплаща концесионните такси в първите 10 години поради рецесията в авиацията, провокира от пандемията от COVID-19.

" Отсрочили сме с 10 години концесионните заплащания, само че без да желаяме лихви. Друг е въпросът за какво 10 години, тъй като и към оня миг (на сключване на контракта през юли 2020 година - б.а.) се е знаело, че пазарът ще се възвърне по-рано ", разяснява министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР