Компанията на Илън Мъск за мозъчни импланти Нюралинк успешно е

...
Компанията на Илън Мъск за мозъчни импланти Нюралинк успешно е
Коментари Харесай

Първият пациент с чип Телепатия се възстановява след операцията си

Компанията на Илън Мъск за мозъчни импланти " Нюралинк " сполучливо е направила имплантиране на чип в човешки мозък. В обществената мрежа Екс милиардерът написа, че първият пациент с чип е добре и се възвръща от интервенцията си, както и че към този момент се следят " обещаващи нервни импулси ". Какво дават обещание от " Нюралинк " за своята спорна технология и ще могат ли имплантите да подобрят качеството на живот на хора, изгубили способността да движат крайниците си.

Миниатюрен чип с размер в пъти по-малък от върха на молив. Изработен от 64 гъвкави влакна по-тънки от човешки косъм. Поставен върху онази част от човешкия мозък, която управлява двигателните качества. Така от " Нюралинк " разказват своя мозъчен чип. През месец май компанията получи позволение да стартира клинични проучвания върху хора в Съединените щати, а през днешния ден Илън Мъск заяви, че първият ѝ пациент сполучливо е минал интервенция.

" Първият артикул на " Нюралинк " се споделя Телепатия.
С него ще можете да контролирате телефона или компютъра си, а посредством тях - всяко друго устройство, единствено със силата на мисълта. Първите ни консуматори ще бъдат хора, чиито крака са обездвижени. Представете си, в случай че Стивън Хокинг можеше да поддържа връзка по-бързо от стенограф или водещ на търг. Това е задачата ни ".

Поставянето на чипа става посредством комплицирана мозъчна интервенция, която се прави от робот. Имплантът има дребна батерия, която се зарежда безжично. Според " Нюралинк " техният чип ще може да записва и предава мозъчни сигнали към приложение, което ще разкодира по какъв начин човек има намерение да се движи. Целта е да бъде открита връзка сред мозъка и компютър, което да помогне за възстановяване на качеството на живота на хора с тежки неврологични болести.

Очаква се чипът да оказва помощ и при лечението на редица болести като епилепсия, аутизъм, меланхолия, а също и затлъстяване.
За да се смята за сполучлива етапа на клинични тествания обаче, е задоволително пациентът с чип да може посредством силата на мисълта си да реалокира курсора на мишка на екрана на компютър.

Засега от " Нюралинк " не дават повече детайлности за положението на първия човек с техен чип. През 2022-ра компанията беше разследвана за редовно малтретиране на животни - съгласно следствие на " Ройтерс " в границите на опитите им са починали над 1500 животни. Илън Мъск отхвърли изказванията.

Макар и най-популярни, евентуално поради фамозния си притежател, " Нюралинк " не са първите, сложили чип в човешки мозък. Конкуренти компании също създават артикули, чиято цел е да оказват помощ на хора с парализа. В няколко проучвания сполучливо са употребявани импланти, разрешили на хора, изгубили способността си да приказват, още веднъж да могат да поддържат връзка, въпреки и благодарение на компютър.
До евентуално всеобщо нахлуване на чиповете, обаче, евентуално ще минат още доста години, считат специалисти.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР