Компанията на Гинка Върбакова Инерком България ЕАД окончателно осъди Комисията

...
Компанията на Гинка Върбакова Инерком България ЕАД окончателно осъди Комисията
Коментари Харесай

Гинка Върбакова осъди КЗК заради ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова " Инерком България " ЕАД дефинитивно осъди Комисията за защита на конкуренцията поради отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията през 2018 година да позволи договорката за придобиването на ЧЕЗ.

Решението на петчленка на Висшия административен съд е от 28 януари 2022 година и е дефинитивно, излиза наяве от уеб страницата на Върховния административен съд.

Производството е формирано по тъжба на Комисия за защита на конкуренцията от 13 май 2021 година против постановеното от тричленен състав на Върховен административен съд, с което той връща на комисията преписката за ново изговаряне.

Мотивите на Комисия за защита на конкуренцията бяха, че Върбакова и електроразпределителното сдружение за Западна България имат слънчеви паркове у нас и след покупката обединеният бизнес може да усили своята пазарна мощност и да придобие господстващо състояние на българския енергиен пазар. Двете компании апелираха възбраната във Върховен административен съд. В същото време Върбакова излезе от бизнеса си със слънчеви централи и изиска отначало позволение да купи ЧЕЗ. Комисия за защита на конкуренцията обаче отсрочи произнасянето си до решението на Върховен административен съд по първата тъжба.

Междувременно ЧЕЗ разгласи, че договаря с различен претендент за активите си у нас. През март 2019 година чешкото издание Лидове вести разгласи българската компания " Еврохолд " за новия кандидат-купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България. Търговците на ток се отхвърлиха от договорката с " Инерком " поради невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да извърши изискванията по контракта, подписан година по-рано.

През юни 2019 година договорът сред ЧЕЗ и " Еврохолд " бе финализиран и компанията закупи електроразпределителното сдружение за 335 млн. евро. Тогава от Българска социалистическа партия оповестиха, че едно и също лице стои и зад " Еврохолд ", и зад Гинка Върбакова.

От настоящето решение на Върховен административен съд излиза наяве, че по делото на " Инерком " против Комисия за защита на конкуренцията са назначени и изслушани две експертизи, които са посочили, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и " Инерком " съставляват дял от 2.5%. Те създават 2.7% от слънчевата сила в страната, което е доста надалеч от 15%, с цел да бъде счетено за възпрепятстване на конкуренцията и господстващо състояние.

" Като се е произнесла напряко с решение, с което е забранила концентрацията сред предприятия, която да се реализира посредством придобиване на надзор от страна на „ Инерком България” ЕАД върху предприятията от групата на „ ЧЕЗ” а.с. в Република България, Комисия за защита на конкуренцията е нарушила плануванаъа в закона процедура. Правилно посоченото нарушаване е квалифицирано от първоинстанционния съд като значително, защото, от една страна, са нарушени процесуалните права на жалбоподателя, а, от друга - в случай че нарушаването не беше осъществено, е можело да се стигне до различен резултат ", се стимулират от Върховен административен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР