Компанията на Безос се фокусира върху една ракета - New

...
Компанията на Безос се фокусира върху една ракета - New
Коментари Харесай

Джеф Безос ускорява ракетната си програма в Blue Origin

Компанията на Безос се концентрира върху една ракета - New Glenn

© Handout Още по тематиката
SpaceX мина в режим на " бързо изстрелване " на ракети

Компанията на Илън Мъск възнамерява три пуска на Falcon 9 за по-малко от две седмици
22 юли 2018
" Следващият SpaceX " се готви за първия си комерсиален пуск на спътници

Компанията Rocket Lab проправя пътя на " лоукост " полетите в космоса
22 юни 2018
SpaceX отсрочи изстрелването на " пътническата " си ракета (обновена)

Премиерният полет на Falcon 9 Block 5 ще е първата действителна стъпка към изпращането на " частни астронавти " в космоса
11 май 2018
Строител на капитализма: Джеф Безос
9 мар 2018 Създателят и основен изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос се старае да форсира развиването на галактическия си стартъп Blue Origin до стадий на произвеждане на фона на информации, че тежката ракета, чието изстрелване е планувано за 2020 година, може да изостане от графика. Това оповестяват източници на Reuters. Сега най-богатият човек на света отделя 1 милиарда $ годишно, с цел да финансира фантазията си за живот в Космоса.

Надеждата на Blue Origin

През последните три години в галактическия производител работят стотици инженери, като компанията продължава да се уголемява с доста бързи темпове. Базирана в Кент, щата Вашингтон, тя се пробва да удвои заетите до 3 хиляди души през идващите две години, споделя пред организацията водещ клиент. Компанията на Безос се концентрира върху една ракета - New Glenn, като милиардерът се надява тя да може да извежда в орбита спътници и вероятно хора. Тази цел е от главно значение за вярата на компанията да завоюва положителни военни и търговски контракти.

Първата степен на ракетата ще бъде за многократна приложимост, което е значима част от тактиката на Безос за по-ниски разноски и увеличението на честотата на изстрелванията. Служители на компанията оповестиха обществено, че тестовите полети ще стартират до две години. Остава единствено Blue Origin да потвърди, че ще извърши проекта си. Инженерите към момента завършват детайлите по дизайна на New Glenn и чак в този момент почват да строят прототипни съставни елементи за модела, които ще бъдат тествани, споделят хора, осведомени с плана. Крайният период обаче – 2020 година, наближава.

Притисната от времето

Blue Origin е доверила в елементи диалози с френската компания за спътници Eutelsat, която е първият ѝ клиент за ракетата, че времето е " много притискащо ", споделя източник, осведомен с диалозите сред двете компании. Фирмите имат контракт, съгласно който би трябвало да се изстреля геостационарен сателит в интервала 2021-2022 година, тъй че да няма последици за Blue Origin, в случай че не се оправи със периода.

Йохан Лирой, заместител основен изпълнителен шеф на Eutelsat, отхвърли да разиска детайлности, само че съобщи, че е оптимист за съдействието сред двете компании и че съгласно него New Glenn ще може да изведе спътника на компанията до края на 2022 г.Ако компанията се оправи сполучливо със периода, би попречила на доста съперници да навлязат на пазара за идващите няколко години, настояват анализатори.

Компаниите са се подсигурили с контракт, който планува изстрелване на геостационарен спътник в интервала 2021-2022 година, тъй че Blue Origin да не бъде глобена, в случай че изостане от графика, показва източникът.

Говорител на Blue Origin не е дал отговор на запитванията за коментар за политиката за наемане на чиновници на компанията, тактиката или конкурентните провокации.

Срещу SpaceX

Основана преди 18 години, Blue Origin обаче изостава от най-големия си съперник - SpaceX. Компанията на Илън Мъск промени галактическата промишленост със своите относително евтини ракети Falcon 9. SpaceX е направила към този момент над 50 сполучливи изстрела на Falcon и е сключила контракти за милиарди долари, в това число покупко-продажби с NASA и американското министерството на защитата.

През февруари тя изуми света с сполучливото политане на най-новата си ракета, Falcon Heavy, която е и най-мощната в света. Мъск планува, че " играта свършва " за другите производители на тежки ракети, в случай че изстрелването бъде сполучливо. Добрата вест за Blue Origin е, че се чака търсенето на услуги за сателитно изстрелване да се усили.

Планирано е към 800 дребни спътника да се изстрелват годишно след началото на 2020 година, което е два пъти повече от годишната им численост за предишното десетилетие, твърди Марко Касерес, старши галактически анализатор във Fairfax. " Ако New Glenn е подготвена до идващите две години, Blue Origin може да се възползва от тази опция ", счита той.

Към комерсиализация

След съвсем две десетилетия галактическо съревнование Безос счита да комерсиализира компанията, споделят трима чиновници на Blue Origin. Това включва продажбата на билети за туристически обиколки до ръба на Космоса с друга ракета на Blue Origin - New Shepard, с цена на билетите в диапазона 200 хиляди – 300 хиляди $. Компанията на Безос също по този начин е вложила над 200 млн. $ център за изграждане на ракети покрай галактическия център " Кенеди " на НАСА във Флорида.

В същото време NASA, Военновъздушни сили на Съединени американски щати и сателитните компании насочват бизнеса си към SpaceX.
Мат Деш, основен изпълнителен шеф в McLean, най-големият клиент на компанията на Илън Мъск, съобщи, че Blue Origin има по-неясна тактика. " Никой не оспорва, че с тази инвестиция няма да съумеят в последна сметка, само че още не е несъмнено по кое време и по какъв начин ще станат по-надеждни ", изяснява Деш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР