Компанията Microsoft е установила, че четиридневната работна седмица води до

...
Компанията Microsoft е установила, че четиридневната работна седмица води до
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица: повече продуктивност и по-малко прегаряне

Компанията Microsoft е открила, че четиридневната работна седмица води до увеличение на продуктивността на чиновниците с 40%. Проектът е имал за цел да изследва салдото сред професионалния и персоналния живот, и неговия резултат върху продуктивността и творчеството.

Пробното изследване е било част от летния план на Microsoft „ Work-Life Choice Challenge “, който изследва салдото сред професионалния и персоналния живот, и има за цел да помогне за повишение на творчеството и продуктивността, като дава на чиновниците по-гъвкаво работно време.

Като част от опита, чиновниците на Microsoft в Япония са почивали всеки петък през август 2019. Било е регистрирано нарастване на продуктивността с 39,9% спрямо данните от август 2018 година Компанията също по този начин е лимитирала времето за осъществяване на работни срещи до 30 минути и е насърчила връзката от разстояние.
Microsoft не е първата компания, която акцентира преимуществата на четиридневната работна седмица. Андрю Барнс, създател на новозеландска компания за обмисляне на парцели, Perpetual Garden, провел сходен опит, при който открил, че съкратеното работно време е от изгода както за чиновниците, по този начин и за компанията.  
Съществуват и изследвания, установили засилен интерес към по-кратката работна седмица. Изследване на Института за работна мощ към американската компания Kronos Incorporated от 2018 година, изследвало близо 3000 чиновници от осем страни, множеството от които са декларирали, че идеалната за тях работна седмица би била четири дни или даже по-кратка.
От Microsoft открили, че опитът е бил потребен освен за чиновниците, а е оказал помощ и за спестяването на разноски за електричество и ресурсите в офиса. Броят на отпечатаните страници намалял с 58,7%, до момента в който потреблението на електрическа енергия с 23,1% спрямо август 2018 година, съобщили от компанията.
Идеята за четиридневна работна седмица не е нова. Много организации в Европа редуцират работното време, с цел да понижат признаците на прегаряне и да създадат чиновниците по-щастливи, по-продуктивни и по-ангажирани със своите работодатели.
Преди съвсем 20 години Франция понижи работното време на 35 часа седмично (по 7 часа на ден), а концепцията в този момент е то да се редуцира до 28 часа. Привържениците на това искане настояват, че ще докара до разкриване на нови работни места и ще помогне за салдото сред професионалния и персоналния живот, а критиците поддържат мнението, че по този метод се понижава конкурентоспособността на френските компании.
Днес тази наклонност е водеща в Холандия, където междинното седмично работно време е към 29 часа – най-ниското от всички индустриализирани страни. Много английски организации също тестват концепцията – бизнес водачи, приложили съкратената работна седмица, означават, че удовлетвореността на чиновниците им се е подобрила, отсъствията по болест намалели, а спестяванията скочили.
Идеята за четиридневна работна седмица изисква съществено обсъждане и най-хубавият метод това да се случи, е точно посредством опити. По този метод ще стане ясно какви са нужните условия за реализиране на новия метод на работа.
Източник
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР