Компанията Мета, собственик на Фейсбук, обяви, че са прекъснали най-голямата

...
Компанията Мета, собственик на Фейсбук, обяви, че са прекъснали най-голямата
Коментари Харесай

Мета: Спряхме най-голямата и сложна руска операция за дезинформация във Фейсбук и Инстаграм

Компанията " Мета ", притежател на Facebook, разгласи, че са прекъснали най-голямата и комплицирана съветска интервенция за дезинформация в мрежата.

Руска мрежа за дезинформация, операции и откровени неистини за войната в Украйна и последствията от нея в Европа е била разрушена от компанията " Мета " (Meta), стояща зад известни обществени мрежи като " Facebook " и " Инстаграм ". В мрежата се е създавало наличие главно на немски, британски, френски, италиански, испански, съветски и украински, като в някои случаи то е популяризирано и от руски посолства в Европа и Азия.

" По време на нашето следствие, до момента в който блокирахме домейните на тази интервенция, те се опитаваха да основат нови уеб сайтове, което допуска неизменност и непрестанно вложение в тази активност " изясняват от " Мета ".

В известието от вторник се показва, че в действителност проверяващи публицисти от Германия първи са правили репортажи за мрежата. Оливер Клайн от телевизия ZDF написа за нея още през март, а преди месец описа, че " Facebook " печели пари от тази мрежа, тъй като е плащано за промоция на подправеното наличие, съобщи " Дневник ".

" По искане на " Facebook " от ZDFheute описахме няколко подправени профила и платени изявления на пропагандни материали. " Facebook " реагира - тези профили бяха изтрити, а обособените рекламни акции за пропагандни постинги бяха спрени, само че те несъмнено не са всички. Говорителка сподели, че информацията е призната " доста съществено " и към момента се изследва ", написа Оливер на 28 август. Той споделя тогава, че от компанията още не са дали никаква информация кой е основал профилите и страниците и е платил рекламите, както и че не може изрично да се каже, че това е съветско дело.

Сега от " Мета " декларират: " Това е най-голямата и най-сложната съветска интервенция, която сме прекъснали след началото на войната в Украйна. Тя се разгръща в над 60 интернет уеб страницата, представящи се за новинарски издания и организации, както и в профили във Фейсбук, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter, платформите за петиции Change.org и Avaaz, и даже в LiveJournal ", се споделя в формалното известие.
 Динамиката на основаване на уеб сайтове и таргетирането на съответни страни ясно демонстрира по какъв начин от средата на юли интервенцията се концентрира изключителновърху Германия.
© Meta

Динамиката на основаване на уеб сайтове и таргетирането на съответни страни ясно демонстрира по какъв начин от средата на юли интервенцията се концентрира изключителновърху Германия.

Атакувани са били страни с общо над 200 млн. поданици: главно Германия, само че и Франция, Италия, Украйна и Англия.

" Това съставлява необикновена композиция от изисканост и груба мощ. Фалшивите уеб страници и потреблението на доста езици изискват както техническа, по този начин и лингвистична инвестиция. Усилването на резултата в обществените медии, въпреки това, разчита най-вече на грубовати реклами и подправени сметки ", споделят от " Мета ". " Заедно тези два метода действаха като опит за разтрошаване и присвояване в осведомителната среда, а не съществено изпитание тя да бъде завладяна дълготрайно . "

Според компанията множеството от употребяваните места и реклами са били открити и отстранени от автоматизираните ѝ системи, преди даже да стартира нейното следствие:
Присъствие във Фейсбук и Instagram : 1633 акаунта, 703 страници, една група и 29 акаунта в Instagram Последователи : Около 4000 акаунта следват една или повече от тези страници, по-малко от 10 акаунта са се присъединиили към тази група и към 1500 акаунта са последвали един или повече от тези Instagram сметки. Реклама : към $105 000 разноски за реклами във Фейсбук и Instagram, платени основно в щатски долари и евро.
 

© Meta

Манипулирана публикация на " Гардиън ", публикуана на изфабрикувания уебсайт – реплика на този на лондонското издание. Авторът Джонадан Флидланд, датата и часа на обявата са непокътнати, само че оригиалното наличие за Борис Джонсън е сменено под заглавие " Видео: Разкрита е подправената инсценировка в Буча ".

Любопитно е подробното изложение на " Мета " какво обгръща и по какъв начин работи мрежата за неистини.

Много деликатно и детайлно са имитирани уеб сайтове на известни европейски издания като Spiegel, The Guardian, Bild и италианската новинарска организация ANSA. На тях се разгласяват публикации, критикуващи Украйна и украинските бежанци, както и изказвания, че западните наказания ще имат противоположен резултат и ще ударят тези, които ги постановат. След това стартира прокарването на тези публикации, оригинални meme съобщения и YouTube клипове през разнообразни услуги, мрежи и платформи в интернет. От самото начало са построени мини-брандове в интернет, употребявайки ги за издание, наново шерване и харесване на антиукраинско наличие на разнообразни езици.

Оливер Клайн от ZDF уточни в края на август, че от подправени профили се разгласява в секциите за мнения на изявления във Фейсбук и туитове на медии като Deutsche Welle, Tagesspiegel или Bayerischer Rundfunk, на известни марки като Mercedes и веригата за домашно обзавеждане XXXLutz или във Фейсбук профилите на посолството на Съединени американски щати, берлинската клиника Charité (където се лекува от отравяне Алексей Навални) или столичната организация на евроскептичната партия " Алтернатива за Германия " (AfD).

Той дава и  образец за съчинена история , оповестена като видео на страница, мощно наподобяваща тази на най-популярния таблоид Bild:

Заглавието е " Тийнейджър е погубен в Берлин поради икономисване на ток за улично осветяване ". Във видеото се вижда полицейска интервенция със избавителен хеликоптер, съпроводена от тъжна музика и роман: " 16-годишният Мариус се прибирал с колелото си късно през нощта. Момчето не видяло дупката в тъмнината и паднал ". Кръвта му изтекла, тъй като минувачите не съумели да го открият в тъмното.

Всичко в " репортажа " е неистина: няма съдбовно рухване - берлинската полиция не е осведомена с сходен случай. Уличното осветяване в Берлин не се изключва през нощта, с цел да се пести сила. Видеото няма нищо общо с вестник Bild, а е на доста професионално изработен фалшификат.

 
 Дезинформация за стотици милиони европейци – разрушена е най-голямата съветска мрежа след 24 февруари
© Meta

В същия дух са и пропагандни публикации и подправени видеоклипове с дизайна на огромния телеком t-online със заглавия като " Бербок се готви за нуклеарна война " (визира се външният министър на Германия - бел. ред.), " Канцлерът Шолц подписа смъртната присъда на Германия с икономическите наказания против Русия " и изказвания, че федералното държавно управление лимитира цената на хляба, принуждавайки пекарните да натрупат загуби.

Много от тези подправени сметки, известни с британския термин sock puppet, имат поразителни прилики, споделя ZDF:
Профилната фотография е генерирана от изкуствен интелект, да вземем за пример от уеб страницата thispersondoesnotexist.com. Затова постоянно има единствено една профилна фотография на хипотетичното лицеСъздадени са най-вече през май и юни 2022 г.Като място на престояване постоянно се дава немски градМного от профилите просто показват Netflix за шеф и образованиеМежду пропагандните изявления някои от подправените профили споделят наличие от други уеб сайтове, с цел да симулират достоверност - да вземем за пример фотоси от почивка, пейзажи или фотоси на храна.
 

 На мястото за фотография на профилите в обществените мрежи са сложени фотоси като тази – изцяло наподобява на същински човек, само че е генерирана от софтуера на уеб страницата thispersondoesnotexist.com

На мястото за фотография на профилите в обществените мрежи са сложени фотоси като тази – изцяло наподобява на същински човек, само че е генерирана от софтуера на уеб страницата thispersondoesnotexist.com

От " Мета " описват, че видели редица канали в YouTube и Telegram, публикуващи едни и същи видеоклипове за покачващите се цени в Европа, породени от глобите против Русия, и обвиняващи украинските мигранти в обири, вандализъм, проституция, принуждение и пътешестване по влаковете без билети.

" На 27 май [руската] интервенция пусна петиция на немски език на change[.]org, изискваща немското държавно управление да спре своята " неприемлива благотворителност " към украинските бежанци. Тази петиция разпространява канал в Telegram, наименуван News Freies Deutschland (Новини Свободна Германия) и беше подписана от акаунт в change[.]org, наименуван Freies Deutschland (Свободна Германия). След това страница във Фейсбук без почитатели, ръководена от интервенцията под същото име (създадена на 15 май), разпространява петицията и упоменатия канал в Telegram. Във Фейсбук редица подправени сметки започнаха да споделят връзката към петицията, канала на Telegram и страницата във Фейсбук, като в същото време се популяризират взаимно. В последна сметка по-голямата част от споделянията на тези връзки във Фейсбук идват от личните сметки на интервенцията. "

Коментарите, основани също от съветската мрежа, са от вида на: " Най-после се появи такава петиция! Отдавна я чакам. Време е да въведем ред с мигрантите " или " На първо място би трябвало да се грижат за германците, склонен съм с създателите ".

" В началото хората, които стоят зад тази активност, поставиха известни старания да основат свои лични мултиплатформени, многоезични медийни марки ", описват от " Мета ". " На 6 юни 2022 година те сътвориха бранд, наименуван RRN или Reliable Recent News, хоствана на rrn[.]world. Този уеб страница работи на голям брой езици: британски, френски, немски, испански, италиански, китайски и арабски. Той разгласява дълги публикации и графики.(...) Facebook страниците на съветските дипломатически задачи в Малайзия, Швеция, Унгария, Словакия и Бангладеш споделиха връзки към уеб страницата. "



© Meta

" Петиция " против бежанците от Украйна и подправени мнения до нея.

ZDF споделя за Андре Волф от клуб " Мимикама " в Австрия и неговият екип, които разкриват подправени вести повече от 10 години и съгласно личните му думи той в никакъв случай не е виждал толкоз огромна дезинформационна акция:

" Прие изцяло ново измерение ", споделя той в изявление за ZDFheute. От една страна, тъй като мъчно можете да различите уеб страниците за подправени вести от оригиналите. От друга страна, самата маса от подправени вести също е неповторима. Според Волф наличието постоянно е едно и също: проруска и антиукраинска агитация.

Някой тук е построил нещо доста професионално в нескончаем интервал от време. Това е деликатно премислена пропагандна акция, извършена до последната детайлност, споделя още австриецът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР