Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска

Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска ...

Alphabet също вече се оценява на над $1 трлн..


Компанията майка на Google - Alphabet Inc., стана четвъртата американска компания, постигнала пазарна стойност от 1 трилион долара в четвъртък, което маркира мощното рали на акциите на големи интернет компании от началото на 2020 г.

Книжата ускориха поскъпването си в последния половин част на търговията, за да приключат над цена от 1450,16 долара, което е ръст с 0,8% за деня.

Гигантът на пазара на търсачките се присъедини към колегите си от Apple Inc., Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. като единствените американски фирми, които са достигнали този праг, по време на търговията в рамките на деня. Apple и Amazon извършиха подвига през лятото на 2018 г., докато Microsoft достигна 1 трилион долара за първи път през април миналата година. Amazon никога не е затваряла сесия на ниво над 1 трилион долара и изостана доста зад Apple и Microsoft, които се изстреляха над това ниво напоследък.

Тези четири компании са най-големите на Wall Street със значително отстояние от следващите, а огромният им размер оказва силно въздействие върху цялостната пазарна посока, коментира Bloomberg. Заедно те представляват повече от 15% от теглото на S&P 500.

Останалата част от пазара е в най-добрия случай на стотици милиарди долари от оценка от 1 трилион долара. Петата по големина американска публична компания по пазарна капитализация, Facebook Inc., понастоящем се оценява на 632,9 милиарда долара. Най-голямата компания извън технологичния или интернет сектора е Berkshire Hathaway Inc. на шесто място, на стойност около 559 милиарда долара.

Повече вижте в Investor.bg
По публикацията работи: Бойчо Попов

Източник: dnes.bg