Компанията Mars One на Бас Лансдорп призна фактическия си банкрутПроектът

Компанията Mars One на Бас Лансдорп призна фактическия си банкрутПроектът ...

Проект за колонизация на Марс фалира.


Компанията Mars One на Бас Лансдорп призна фактическия си банкрут

Проектът Mars One предвиждаше заселване на Червената планета (снимка: Mars One видео)

Амбициозен, но съмнителен от самото си начало проект за колонизация на Марс очаквано обяви фалит. Mars One, обявен шумно през 2010 г., предвиждаше пилотируем полет и заселване на Червената планета.

Изначално проектът предизвика много спорове, свързани както с графика за реализация – до края на следващото десетилетие, така и със самата му структура. Компанията Mars One, основана от Бас Лансдорп, наброяваше само няколко души и въобще не се занимаваше с технологии.

Въпреки съмненията, проектът стартира и след няколко години започна да набира потенциални заселници на Марс. На този етап подозренията за неговата несъстоятелност се засилиха, тъй като всеки желаещ трябваше да плати вноска в размер на 40 долара.
още по темата
По официални данни, в проекта са регистрирани 200 хиляди души, което означава, че Mars One е привлякъл 8 млн. долара. Нещо повече, оказа се, че след подбора финалистите трябваше да платят допълнително на компанията.

Миналия месец интригата около Mars One приключи по очаквания начин. Компанията обяви фалит, а проектът бе закрит. Фактически, Mars One прекрати работа още през 2015 г., след като основателят й бе обвинен в измама.

Самият Бас Лансдорп казва, цитиран в Reddit, че търси варианти за решение на проблема. Но никой не вярва, че проектът може да бъде съживен, дори Лансдорп да се опита наистина да направи нещо.

Източник: technews.bg