Компанията KIA продължава да развива един от най-важните си европейски

...
Компанията KIA продължава да развива един от най-важните си европейски
Коментари Харесай

KIA XCeed: Четвъртият ще бъде най-важен

Компанията KIA продължава да развива един от най-важните си европейски модели - Ceed, като включи в фамилията четвърти автомобил. Към общоприетия хечбек, комбито и версията " шутинг-брейк " се причислява и кросоувър, който носи името XСееd. Той евентуално ще се окаже и най-важният, защото този вид коли не престават да са най-търсените на пазарите на Стария континент.
В KIA са наясно с тази наклонност и това е предиздвикало компанията да обърне особено внимание на създаването на автомобила. Дизайнът му е дело на европейското студио на марката, основано във Франкфурт. Той ненапълно припомня този на общоприетия Ceed, само че в това време е изработен от нулата, с цел да подчертае, че става дума за един изцяло друг модел. Който търси и нова публика.


Всъщност, разнообразни са размерите - въпреки всичко XCeed e по-дълъг и по-висок от хечбека, само че пък в това време дистанцията сред двете оси е идентично. Задвижване на четирите колела няма, само че това не е изненада, защото множеството коли от този клас, продавани в Европа, са точно с предно предаване.
В същото време изцяло ясно си проличава, че пред вас стои кросоувър. Доказателство за това са нападателният външен тип, увеличеният до 174 мм пътен луфт (при слагане на 18-цолови джанти той доближава 184 мм), както и спомагателни защитни детайли по каросерията. Върху багажника е прибавен спойлер, който придава и състезателен тип на автомобила.


Промени в интериора също има, макар че като той следва стила на последните модели на корейския производител. Материалите може и да не са от най-скъпите, само че са качествени, като компанията предлага много разновидности на съоръжение. При топ-версиите има цифрово табло и 10,25-инчов екран на мултимедийната система. Тя на собствен ред разполага отлични благоприятни условия за съгласуваност, както и гласово ръководство.
За разлика от хечбека Ceed, при който се оферират и атмосферни мотори, кросовърът е оборудван единствено с турбоагрегати - бензинови и дизелови. Ще има и хибридна трансформация, което е изцяло разумно предвид на все по-ожесточаващите се екологични стандарти.


Нашият тест започва с най-мощната версия на модела, която се задвижва от 1,6-литров бензинов мотор с мощ 204 к.с. Той се съчетава със 7- степенна автоматизирана скоростна кутия. Подобен вид ни наподобява много малко прекален, защото този мотор е превъзходен за хечбек, където се търси динамичност и скорост, само че при SUV-моделите самата концепция е малко по-различна. В случая, ясно се усеща, че при висока скорост колата е тежка и мъчно завива. Съответно се появяват и проблеми при понижаване на скоростта, изключително при придвижване по надолнище.
Виж, напълно друго е ситуацията при мотора 1.4 T-GDI, който развива 140 к.с. Той също може да се стикова със 7-степенния автомат с два съединителя, като тази композиция се усеща доста прелестно. Тя може да ви вози на дълъг път по автомагистрала, само че в същото време се оправя добре и с планинско шосе с доста завои.


Ако към момента не са ви отказали от дизела, имате разполагаем дизелов мотор със 115 и 136 к.с. Той сигурно харчи по-малко от бензиновите оферти, само че пък му липсва динамичност. Или казано по различен метод - леко отегчителен е. Като цяло обаче при всички мотори прави усещане държанието на окачването. Автомобилът се движи гладко и удобно, като това се дължи значително на обстоятелството, че гумените гумените тампони начело са сменени с хидравлични амортисьори.
Освен прелестно и елементарно ръководство, KIA XCeed предлага и много богато съоръжение. Срещу доплащане може да се поръчат адаптивен круиз-контрол, функционалност за поддържане на лентата на придвижване, както и система UVA-Connect, с помощта на която някои от параметрите на автомобила могат да се управляват от приложение на смарт телефона.


В България цeните на кросоувъра ще започват от 36 000 лева Това прави моделът един от най-конкуретно способните в сегмент, в който борбата за клиенти е изключително оспорвана. Предимството на XCeed e, че даже по-ниските равнища на съоръжение оферират много потребни системи и асистенти на лидера, които при други производители нормално се заплащат в допълнение.
Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4395
Широчина, мм: 1826
Височина, мм: 1495
Междуосие, мм: 2650
Собствено тегло, кг: 1300
Обем на резервоана, л: 50
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1353
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 140 при 6000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 242 при 1500-3200
Скоростна кутия: 7AT (7-степенна автоматизирана скоростна кутия)
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 200
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР