Компанията Hygon започна серийно производство на чипове с микроархитектура Zen,

...
Компанията Hygon започна серийно производство на чипове с микроархитектура Zen,
Коментари Харесай

AMD си отглежда китайски производител на x86 процесори

Компанията Hygon стартира серийно произвеждане на чипове с микроархитектура Zen, ползвайки лиценз от своя американски сътрудник

Партньорството на AMD и китайската Hygon в процесорите за сървъри се случва на фона на разгаряща се комерсиална война сред Китай и Съединени американски щати

Четвърти състезател навлиза на пазара за x86- съвместими процесори. Това е китайската компания Hygon, която ще конкурира водещите производители Intel и AMD , както и тайванската VIA със доста по-скромно наличие на пазара.

Hygon стартира серийно произвеждане на сървърни x86-съвместими процесори под името Dhyana, които стъпват на микроархитектура AMD Zen. Чиповете са създадени от компанията Chendgdu Haiguang IC Design Co., основана по-рано тази година като взаимно дружество на Hygon и AMD.

Появата на четвърти производител на x86 процесори е резултат от нов, отворен метод на AMD. Чипмейкърът от Сънивейл, Калифорния е дал на Hygon права да употребява Zen технологията против сумата от 293 млн. $, заяви Forbes.

Условията на съглашението плануват също по този начин AMD да получава регулярни заплащания, или такси, след приключване на периода на деяние на лиценза за потребление на интелектуалната благосъстоятелност на компанията. Освен това договорът не лимитира AMD за продава лични x86-съвместими процесори на територията на Китай.

AMD твърди, че не е предоставила на китайските си сътрудници окончателния дизайн на чиповете. Вместо това компанията е разрешила на Hygon да употребява лични разработки в проектирането на чиповете, предопределени извънредно за вътрешния китайски пазар.
още по тематиката
Въпреки това, новите процесори имат незначителни разлики от линията сървърни чипове AMD Epyc от първо потомство. Така да вземем за пример, с цел да обезпечи поддъжка на Linux ядрото, разработчикът на Dhyana е добавил единствено нови идентификатори на производителя и серийни номера. Размерът на кода за Linux, основан от Hygon, не надвишава 200 реда.

Друга специфичност е, че за разлика от истинските AMD Epyc, които се доставят във тип на обособени чипове за инсталиране в гнездо на дънната платка, китайските чипове са от вид SoC (система на чип), т.е. запояват се непосредствено на дънната платка.

Партньорството на AMD и Hygon се случва на фона на разгаряща се комерсиална война сред Китай и Съединени американски щати при ръководството на Доналд Тръмп. Но още през 2015 година администрацията на Барак Обама забрани износа на Intel Xeon сървърни процесори в Китай, заради опасения, че тези чипове могат доста да опростят китайската нуклеарна стратегия.

Организирането на личното си произвеждане на x86-съвместими процесори е стратегически значима задача за страната Китай. Чрез договорката с AMD тя получава опция да укрепи независимостта си от вноса на чипове и да се бори с господстващото състояние на Intel на пазара за x86-процесори.

Същевременно, договорката наподобява печеливша и за AMD. Сложната конструкция на смесеното сдружение разрешава на AMD да лицензира своята технология, без да се нарушава законите и рестриктивните мерки, като в това време си подсигурява облага в кратковременен и средносрочен проект, без да прави каквито и да било обилни вложения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР