Компанията Hokkaido Electric Power започна спирането на трети енергоблок на

...
Компанията Hokkaido Electric Power започна спирането на трети енергоблок на
Коментари Харесай

Япония спира работата и на последния ядрен реактор

Компанията Hokkaido Electric Power стартира прекъсването на трети енергоблок на АЕЦ „ Томари ” – последният настоящ нуклеарен реактор в Япония. Съобщението е на Agence France Presse.

Реакторът последователно ще приключи да добива електрическа енергия в идващите 6 часа. Целият енергоблок „ Томари” ще премине в положение „ хладно спиране” на 7 май, понеделник.

Властите в Япония взеха решение краткотрайно да се откажат от атомната енергетика след случая с АЕЦ „ Фукушима-1” през март 2011 година.

От пролетта на 2011 година нуклеарните реактори в Япония последователно стопираха работа за профилактичен оглед. Те ще възобновят работа едвам откакто преминат тествания за резистентност към стихийни бедствия и единствено със единодушие на локалните поданици.

Някои енергоблокове към този момент минаха тестванията, само че управляващите не бързат да възобновят работата им поради митингите на жителите.

Общественото мнение в Япония преобладаващо е настроено срещу нуклеарната енергетика. Според News, на 5 май над пет хиляди души са минали по улиците на Токио, с цел да отпразнуват прекъсването на „ Томари”.

От друга страна до случая с „ Фукушима” АЕЦ осигуряваха една трета от електрическата енергия на страната. Япония е бедна на естествени запаси и търсенето на различни източници на сила може да стане тестване за националната стопанска система. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР