Компанията Google спира неособено успешната си социална мрежа Google+. Конкретната

Компанията Google спира неособено успешната си социална мрежа Google+. Конкретната ...

Казваме сбогом на Google+ заради бъг, останал неразкрит години.Компанията Google спира неособено успешната си социална мрежа Google+. Конкретната причина е бъг, заради който данните на до половин милион потребители може да са попаднали в ръцете на трети страни. Оказва се, че грешката се е появила още през 2015 и е останала незабелязана в продължение на години.

В публикация в блога си компанията посочи, че е открила пробива през март и няма данни за злоупотреби. Google съзнателно не са разгласявали информация за проблема заради опасения от проблеми с интернет регулаторите, пише The Wall Street Journal.

Според новите регламенти за личните данни в ЕС интернет компаниите трябва в срок до 72 часа да уведомят властите за подобен теч, освен ако не е сигурно, че потребителите не са в риск. Изданието е стигнало до вътрешна комуникация на Google, в която се коментира, че случаят може да се сравни със скандала с Cambridge Analytica и Facebook от преди година. Почти 3 млн. европейци вероятно са засегнати от скандала Cambridge Analytica.

Сред мерките, които компанията обяви след публикацията, са преориентиране на неуспешната и без новия скандал Google+ изцяло към бизнес потребителите и по-висока защита на пощенската услуга Gmail.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg