Компанията Gigabyte представи нови версии на UEFI, осигуряващи поддръжката на

...
Компанията Gigabyte представи нови версии на UEFI, осигуряващи поддръжката на
Коментари Харесай

Gigabyte добавя поддръжката на PCI Express 4.0 в сегашните AM4 дъна

Компанията Gigabyte показа нови версии на UEFI, осигуряващи поддръжката на процесорите Ryzen 3000 на дънните платки с чипсети AMD B450 и X470. Оказа се, че пресслужбата на тайванския производител не е съобщила всички нововъведения, идващи с фърмуерите. Потребител на уеб ресурса Reddit видя, че PCI Express слотовете на дънната платка X470 Aorus Gaming 7 WiFi в този момент могат да работят в PCI-E 4.0 режим .

Разбира се, за потреблението на тази функционалност е нужен 7 nm процесор от семейството Matisse с архитектура Zen 2. Тези чипове имат вграден PCI-E версия 4 контролер. Освен това, PCI Express 4.0 режимът е наличен за най-много два PCI Express x16 слота и един М.2 конектор, ръководени непосредствено от процесора. Функционирането на останалите слотове се обезпечава от систематичната логичност на чипсета, която поддържа единствено PCI-E 2.0.



Остава да изчакваме появяването на пазара на компютърни устройства, които употребяват PCI Express 4.0 режима. Според неофициална информация, новият стандарт ще се поддържа от новите видеокарти, основани на графичните процесори Navi, създавани посредством 7 нанометров софтуерен развой, които се чака да излязат до края на третото тримесечие на тази година. Очаква се стандартът да се поддържа и от графичната карта Radeon VII, професионалните версии на която поддържат PCI-E 4.0.

Да си напомним, че първите контролери за флаш дискове, съвместими с PCI-E 4.0 бяха показани на ревюто CES 2019.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР