Компанията Епъл (Apple) съобщи, че е открила две сериозни неизправности

...
Компанията Епъл (Apple) съобщи, че е открила две сериозни неизправности
Коментари Харесай

В чиповете на "Айфон", "Айпад" и всички компютри "Мак има сериозни дефекти, обяви "Епъл"

Компанията " Епъл " (Apple) заяви, че е разкрила две съществени неизправности в компютърните чипове на всички устройства " Айфон " (iPhone), " Айпад " (iPad) и на персоналните си компютри " Мак " (Mac), съобщи Би Би Си. Според изказването на софтуерния колос няма доказателства тези уязвимости да са били употребявани от хакери.

Съобщението пристигна откакто " Google " и други софтуерни компании оповестиха за дефектите Meltdown и Spectre, открити в процесори на няколко производители, които на процедура покриват съвсем целия компютърен пазар на света. Потребителите на Mac от години упорстват, че техните устройства и операционни системи са по-малко уязвими от компютрите с операционни системи на " Майкрософт " или телефоните с " Андроид ".

Въпросните проблеми " се отнасят за всички модерни процесори и засягат съвсем всички компютърни устройства и операционни системи, " продължава обявата на " Епъл ". Компанията към този момент е пуснала пачове като мярка, която отчасти да обезврежда Meltdown, като част от актуализациите си за iPhone и iPad (iOS 11.2) и macOS 10.13.2. Часовниците Apple Watch не са наранени от казуса. За справяне със Specter компанията приготвя актуализация за браузъра Safari.

Междувременно и " Google ", и " Майкрософт " оповестиха кои артикули са наранени от неизправностите и по какъв начин може резултатът от тях да се сведе до най-малко. Според специалисти някои от пачовете на трите компании може и да забавят устройствата с до 30%, само че " Интел " твърди, че сходни изказвания са " пресилени ".

Заплахи

Spectre визира чипове в смарт телефони, таблети и компютри, основани от " Интел " (Intel), Ей Ар Ем (ARM) и Ей Ем Ди (AMD), а Meltdown - преносими компютри, настолни компютри и интернет сървъри, които работят с чипове на " Интел ". Все отново засегнатите устройства са милиарди - единствено персоналните компютри (настолни и лаптопи) са милиард и половина, а от тях 90 на 100 работят с " Интел " съгласно софтуерната консултантска компания IDC.

Данните, с които работят устройствата, непрекъснато се движат сред паметта на чипа и на различен хардуер, който е част от устройството, и този развой се координира от ядрото на операционната му система. Двете уязвимости се задействат точно когато чипът работи с данните. Meltdown дава на процесора неестествено огромен достъп до паметтта, употребена от ядрото на операционната система, а Spectre задейства в стратегиите ненужни интервенции, вследствие на които към процесора се подават другояче поверителни данни.

Според Би Би Си нито едната от двете неизправности не съставлява директна заплаха за потребителите, които актуализират операционните си системи постоянно, само че те може и да основат закани за бизнеса. Британският публичен оператор цитира източници в промишлеността, съгласно която проблемите са били известни на софтуерните компании от най-малко шест месеца, само че задачата им е била безшумно да работят по отстраняването им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР