Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от

...
Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от
Коментари Харесай

Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ

Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) повишаване на нощната цена с 67.6% от 1 юли. Така евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята.

Според настояването на компанията един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лева без Данък добавена стойност сега до 0.09476 лева Заявката за нарастване на дневната цена също е сериозна - компанията е поискала повишаване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лева за киловатчас. Предварителните поръчки на ЕРП-тата бяха оповестени през вчерашния ден, написа „ Сега “.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също желаят токът да нарастне, само че минимално - покачването на дневната цена да е с 0.45% до 0.13304 лева за киловатчас без Данък добавена стойност, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лева без Данък добавена стойност.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Задава ли се стряскащ скок на тока?
Шоковото повишение на тока - неизбежно. Чака ли ни 20% нарастване?
Компанията, която обслужва Източна България - " Енерго-Про ", не желае покачване на дневната цена, само че счита, че нощният ток би трябвало да нарастне с 2.08% без Данък добавена стойност до 0.05542 лева за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават пояснение какви са аргументите за фрапантните разминавания в заявките на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще би трябвало да заплащат по-високи такси за достъп до мрежата и за систематизиране на сила.

Държавните енергийни сдружения също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен връх слага Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която упорства за повишаване на тока, който продава на контролирания пазар, с цели 92% до 147.87 лева./мегаватчас без Данък добавена стойност (при 76.99 лева в момента).

По-високите цени са част от тактиката за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че с цел да бъде избегнат банкрутът й, се чака Българският енергиен холдинг да усили капитала на сдружението с към 600 млн. лева За " избавителната акция " обаче е нужно утвърждение от Европейска комисия. По предварителни данни тецът приключва предходната година на загуба от 330 млн. лева и е натрупал задължения за над 1 милиарда лева Финансовият провал на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в Европейски Съюз, се дължи на внезапно нарасналата цена на квотите за въглеродни излъчвания, които би трябвало да заплаща, с цел да може въобще да продължи да работи. Ако сходен скок бъде утвърден, той неизбежно ще се отрази и в цените за компаниите, и за бита.

Повишение на цените желае и Електроенергийният систематичен оператор - таксата за транспорт да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ " Козлодуй " е внесла заявление за нарастване на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък желае покачване от 1% за създавания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите поръчки за нарастване от държавните сдружения, общата цена на микса се подвига с 19.4% до 151.52 лева за мегаватчас. От отчета на НЕК излиза наяве, че компанията приключва 2018 година на загуба от над 115 млн. лв.. Причината е загубата на арбитража против консултантите от " Уорли Парсънс " по делото за АЕЦ " Белене ".

Токът би трябвало да нарастне и поради високите цени на въглеродните излъчвания, написа още в отчета, оповестен през вчерашния ден от КЕВР. Задълженията на сдружението остават съвсем същите - към края на предходната година те са 4.053 милиарда лв., понижение със символичните 0.3% по отношение на 2017 година

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че даже да има покачване на цените за бита, то ще бъде приблизително към 3%. " Макар че в действителност е рано за прогнози, желая да уверя както битовите консуматори, по този начин и нестопанските, които са на контролиран пазар, че няма да има фрапантно нарастване на сметки, които те ще заплащат в новия регулаторен интервал. Ако има нарастване, то ще бъде в границите на годишната инфлация ", сподели Иванов неотдавна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР