Компания, свързана с определяния като главен готвач на президента Владимир

...
Компания, свързана с определяния като главен готвач на президента Владимир
Коментари Харесай

"Готвачът на Путин" посяга към петролни залежи в Сирия, твърди разследване

Компания, обвързвана с определяния като " основен готвач " на президента Владимир Путин Евгений Пригожин, може да получи контракт за добива на една четвърт от нефта и газа на основни залежи в Сирия против задължението да ги освободи от " Ислямска страна " и да ги охранява. Това гласи меморандум, подписан с представителите на сирийското държавно управление, съгласно информация на петербургското издание " Фонтанка ".

Фирмата " Евро Полис " би трябвало да брани находищата и от други групировки, които се борят против режима на Башар Асад, написа изданието.

Договорът за период от пет години е подписан през декември 2016 година, по време на посещаване на сирийския петролен министър Али Ганем в Москва за среща с съветския му сътрудник Александър Новак. В момента меморандумът няма юридическа стойност, защото за задачата в Сирия би трябвало да се одобри специфичен закон, който да го направи вероятен. Когато обаче това се случи, документът ще има противоположна мощ и за защитата ще се заплати и за времето до датата на меморандума, съгласно лица, близки до съветското енергийно министерство.

Заедно с РБК " Фонтанка " оповестява и за ролята на частната военна компания (ЧВК) " Вагнер " в защитата на нефтени и газови находища в Сирия, против което се чакат обилни доходи. Източници от " Вагнер " на двете издания удостоверяват интереса на Пригожин, глобен от Съединените щати, към създаването на находищата.

Компании на Пригожин, прочут като " основния готвач на Путин ", попаднаха под обсега на новите американски наказания поради рецесията в Украйна. Бизнесменът, който от дълго време се познава се познава с съветския президент още от времената му на зам.-кмет на Санкт Петербург, стана мултимилионер главно с помощта на поръчки за изхранване на армията, администрацията, детски градини и учебни заведения. Освен това името на Пригожин се свързва с така наречен съветска " фабрика за тролове ", трансформирала се в национално-патриотичен медиен холдинг, по-четен от държавната организация РИА " Новости ". Той към този момент е в листата със наказания от декември 2016г., само че като физическо лице.

В новия лист на Вашингтон беше и ЧВК " Вагнер ", която демонстрира интерес към защита на други енергийни находища в страната.

Нефтена компания с филиал в Дамаск

" Евро Полис " е основана през 13 юли 2016 година и до началото на 2017 година няма никаква значима активност, а уставният ѝ капитал е към 10 000 рубли (170 долара) - минималният размер, очакван в закона за сдружения с лимитирана отговорност. На същия адрес са регистрирани още няколко десетки компании.

През януари 2017 година има смяна в управлението на компанията. Смея се генералният шеф на " Евро Полис " - поста заема Олег Ерохин, който в миналото е старши следовател по изключително значими каузи в оперативно-разследващия отдел на вътрешното министерство към Северозападния федерален окръг (от който е част и Санкт Петербург). Заедно с известния частен боен експерт и воин от интервенцията в Сирия Андрей Трошев (когото " Фонтанка " по-рано дефинира като един от най-близките сътрудници на хипотетичния началник на ЧВК " Вагнер " Дмитрий Уткин) той е основател на лига за отбрана на ползите на ветераните от местни войни и военни спорове. Ерохин съгласно изданието поддържа контакт и с Евгений Гуляев, някогашен негов сътрудник от Министерство на вътрешните работи, който в този момент оглавява службата за сигурност на Пригожин.

През същия месец " Евро Полис " минава в непубличното акционерно сдружение " Нева ", ръководено от генералния шеф и притежател на петербургската компания " Коллектив-Сервис " Валери Чекалов. Номерът на последната компания съответствува с контактите на други две дузини свързани с Пригожин компании. Не на последно място е смяната в икономическата активност - тя към този момент не е търговия на едро и дребно, а е рандеман на петрол и газ, както и сондаж и други съпътстващи действия. През май уставният ѝ капитал нараства 300 пъти - до 3 млн. рубли или над 50 000 $.

Открива се и формален филиал на " Евро Полис " в сирийската столица Дамаск, а чиновниците работят в качеството си на лица, които оказват помощ да се възвърне нефтеното произвеждане, строители и водачи, както и като пожарникари. Компанията евентуално ще получи и задължението да води военни дейности на територията на друга страна в интереса на локалното държавно управление и държавните корпорации, в случай че подписаният в Москва меморандум бъде подсилен или към този момент е подсилен със съответните документи, отбелязва " Фонтанка ".


© Associated Press

Сирийско нефтено находище покрай границата с Ирак.

Пригожин и " Вагнер "

С защита на нефтени находища в Сирия евентуално ще се занимава и ЧВК " Вагнер ", обвързван с някогашните притежатели на " Евро Полис " и с шефа на службата за сигурност на Пригожин Евнеги Гуляев, твърди генералният шеф на частната военноконсултантска компания " РСБ-Групп ". Според Олег Кринцин, който оглавява компанията, " самият Уткин (смятан за началник на " Вагнер " не приема такива решения " и извършва техническа работа, а решения по планирането и развиването на компанията " се взимат на най-високо равнище ".

По-рано РБК заяви, че няколко компании, близки до Пригожин, са взели участие в търгове за техническо обслужване на база на " група Вагнер " - организацията първообраз на частната военна компания. Данни на изданието от някогашни бойци на " Вагнер " и източници във Федералната работа за сигурност (ФСБ) сочат, че обектът се намира на в Молкино в Краснодарския край, където се разполагат и сили на спецназа към военното разузнаване ГРУ. В няколко търга за обслужване въз основата са взели участие компаниите " Мегалайн ", " Теплосервиз " и " Ресторансервиз Плюс ", свързани с известния петербургски ресторантьор.

Служител на " Вагнер " споделя, че Пригожин има вложения в компанията с концепцията, че ще има дивиденти от воденето на военни дейности, само че " главният акцент " е обвързван със сирийските нефтени залежи. Според него ресторантьорът получава " обилни заповеди от държавното управление ", свързани с защитата на значими инфраструктурни обекти в Сирия. " Освен това там сирийското държавно управление подписа за пет години контракт с една от пригожинските нефтените компании. Имам другар, който работи там, " твърди източникът с ангажимента, че става дума за находище в централните елементи на Сирия.

РБК цитира и източник от обкръжението на Пригожин, съгласно който става дума и за газовите полета на Палмира. По думите му " Вагнер ", откакто " Ислямска страна " се върнала в Палмира през декември 2016 година, " освободила и завзела " находищата. С министерството на петрола в Сирия е подписан меморандум, в който " става дума за десетки милиони долари на месец " за услугите на " Вагнер ", твърди източникът.

" Не следим съветските бизнес ползи в чужбина "

От съветското енергийно министерство отхвърлят да разясняват наличието на меморандума, защото то се явява " корпоративна загадка ". След обявата прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков разгласи, че в Кремъл не знаят за бизнес ползи на свързани с Пригожин компании в Сирия.

Песков, представен от РИА " Новости " изясни, че Кремъл не следи предприемаческата активност на съветските компании в чужбина и " няма никаква информация " по този въпрос.

" Единственият съветски инвестицор " в Сирия

Междувременно Главното ръководство за геологията и минералните запаси на Сирия заяви, че компанията " Стройтрансгаз " с мажоритарен притежател близкия до Путин Генадий Тимченко е почнала възобновяване на работата в най-големите фосфатни находища близо до Палмира и се готви да добива от тях. Сирийската институция написа още, че президентът Башар Асад е утвърдил подписания сред институцията и " Стройтрансгаз " контракт (сключен в края на предходната година) на 23 април. Според него компанията на Тимченко ще добива фосфати в находищата " Аш Шаркия " и " Хнейфис ", на надлежно на 45 и 60 км южно от Палмира. Работата на компанията сега се охранява от ЧВК " Вагнер ".

До началото на войната Сирия е измежду петте най-големи експортьори на фосфати, нужни за производството на фосфорни торове, напомня РБК.

През април тази година, преди началото на интервенцията по освобождението на залежите, осъществена от сирийската войска с поддръжка от Русия и Иран, в пристанището в Тартус се появили съветски съдове, оборудвани за добива и производството на фосфати.

Досега " Стройтрансгаз " е единственият прочут съветски вложител в Сирия и развива там газова инфраструктура, в това число в региона на Ракка. Първата информация за това се появи през 2014 година

Тимченко също е глобен от Съединени американски щати поради спора в Украйна, въпреки и, за разлика от Пригожин, още в първите месеци на спора. Неговата " Стройтрансгаз " беше определена за строителството на българската права на газопровода " Южен поток ", само че след терзания, изразени от тогавашната съпротива и от Запада и след блокирането на плана от София съветският предприемач се отдръпна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР