Компания Спейс Екс (SpaceX) победи конкурентите от Боинг в своеобразно

Компания Спейс Екс (SpaceX) победи конкурентите от Боинг в своеобразно ...

SpaceX взе флаг, оставен на МКС от американски астронавти през 2011-а.


Компания "Спейс Екс" (SpaceX) победи конкурентите от "Боинг" в своеобразно съревнование за флага, оставен на Международната космическа станция (МКС) от предишните американски астронавти, полетели от родна земя преди девет години, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

"Поздравления, "Спейс Екс", вие взехте флага", каза астронавтът на НАСА Дъг Хърли ден след пристигането си на МКС.

Хърли показа малкото знаме на САЩ по време на новинарска пресконференция.

"Можете да се обзаложите, че когато с Боб Бенкен потеглим обратно към Земята, ще вземем флага с нас", допълни Дъг Хърли.

Знаменцето на САЩ се отправя към МКС с първия полет на космическа совалка през 1981 г. и присъства и на последния през 2011 г., в който участва и Хърли.

Вземането на флага се явява допълнителен стимул за "Спейс Екс" на Илон Мъск и конкурентите от "Боинг", съревноваващи се да станат първата частна компания, изстреляла екипаж към МКС.

Компания "Спейс Екс" в събота осъществи успешно първото изпращане от 9 години на американски астронавти към МКС от родна земя с американски кораб.

От "Боинг" се очаква за първи път да изпратят екипаж към станцията догодина, включващ Крис Фъргюсън. Фъргюсън, който понастоящем работи за компанията, е командир на последния полет на совалка през 2011 г., припомня агенцията.

През следващите седмици НАСА ще реши колко дълго ще останат Дъг Хърли и Боб Бенкен на МКС. Мисията им може да продължи между един и четири месеца, в зависимост от проверките, които ще бъдат направени на кораба "Дракон" в орбита, както и от подготовката за следващия полет на астронавти, осъществен от "Спейс Екс". Засега целта е той да бъде в края на август

Източник: cross.bg