Фонд от Саудитска Арабия купува дял в лигата за смесени бойни изкуства PFL

...
Компания, създадена от суверенния фонд на Саудитска Арабия, придоби миноритарен
Коментари Харесай

Компания, създадена от суверенния фонд на Саудитска Арабия, придоби миноритарен дял в лигата на професионалните бойци на САЩ (PFL) и ще създаде регионална турнир, тъй като натискът за спортни инвестиции на кралството се разширява в смесени бойни изкуства (MMA).

Придобиването, обявено в сряда, е първата сделка, сключена от SRJ Sports Investments, нова компания, представена по-рано този месец от Саудитския публичен инвестиционен фонд (PIF), която цели да привлече „големи глобални събития“ Саудитска Арабия.

„Днес бележи нов крайъгълен камък за SRJ, тъй като правим първата си инвестиция“, каза председателят на SRJ Бандер Бин Могрен в изявление. „Тази инвестиция има за цел да подхранва местния и регионален набор от таланти в бойните изкуства, да насърчава равенството между половете в спорта и да предоставя нови възможности директно на Саудитска Арабия и по-широкия регион на MENA.“

PFL ще стартира своята лига MENA (Близкия изток и Северна Африка) следващата година и ще организира други „мега-събития“ в Саудитска Арабия, се казва в съобщението от сряда.

„Мисията на PFL е да стане глобален сълидер в MMA с нашата мисия на първо място в боеца и разрушителен формат на спортния сезон,“ каза основателят и председателят на PFL, Дон Дейвис. „Тази инвестиция от SRJ продължава монументалния растеж, който PFL преживя по целия свят, и няма по-добър партньор в глобалните спортове от SRJ.“

Стойността на сделката не беше разкрита, но Financial Times съобщи, че е била 100 милиона долара.


Спортът е основен компонент от усилията на богатата на петрол Саудитска Арабия да се ребрандира като глобална бизнес и туристическа дестинация съгласно програмата за реформи на Vision 2030, преследвана от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, председател на PIF.

Саудитска Арабия направи големи инвестиции през последните години в голфа, Формула 1 и футбола, като саудитските клубове подписаха със звезди като Кристиано Роналдо и Неймар.

Но вълната от сделки и преговори също предизвика обвинения в „спортно измиване“ или използване на спорта за отвличане на вниманието от често критикуваното досие на правата на човека в Саудитска Арабия.

ММА имаше ограничен брой последователи в Саудитска Арабия само преди десетилетие, но това започна да се променя, когато кралството беше домакин на популярното регионално състезание Desert Force през 2014 г.

Популярността на спорта оттогава нарасна с възхода на бойци от целия Близък изток и създаването на национална фондация за ММА за развитие на саудитски таланти.

Този месец видяхме саудитските бойци Абдула ал-Кахтани и Мостафа Рашед Неда да печелят високопоставени битки в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, организирани от PFL, които се появиха след успеха на Ultimate Fighting Championship .

PFL стартира европейска лига през 2023 г. и планира да има шест международни регионални лиги до 2026 г., включително създаването на това, което нарича първата по рода си „Шампионска лига по ММА“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР