Компания, осигуряваща лесен достъп до станции за зареждане на електрически

Компания, осигуряваща лесен достъп до станции за зареждане на електрически ...

Проект за мрежа за зарядни станции за електромобили спечели българския финал на конкурса за стартъпи PowerUp!.Компания, осигуряваща лесен достъп до станции за зареждане на електрически автомобили, спечели българския финал на конкурса за стартъпи PowerUp!, oрганизиран от Клийнтех България и InnoEnergy. Събитието се проведе в рамките на конференцията за чистотата на въздуха SofAIR и беше организирано с подкрепата на Столична община. Победителят беше избран от жури, с председател Михал Байда от InnoEnergy.

Спечелилият проект Green charger бе представен от Росен Данчев. Той ще има възможност да представи България на международния финал на състезанието за енергийни стартъпи PowerUp!, който ще се проведе в полския град Краков на 21-и май. Green charger цели създаването на т.нар. Green Charger Network – система за зареждане на електрически автомобили в цяла България. В основата на идеята е възможността за лесно плащане при зареждане посредством карта. Целта на Данчев и Green Charger е в началото да се наложат на българския пазар, а след това да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, а впоследствие и в цяла Европа.

Росен Данчев сподели за своястартъп Green charger: „Проектът е мрежа за зарядни станции за електромобили, която обединява съществуващите оператори под една платформа, за да може клиентите да зареждат навсякъде без нужда от допълнителни апликации. Основното нещо, което го отличава е това, че е насочен да бъде за цяла Европа, за цял свят и това може да стане една интернационална разпознаваема компания с разпознаваем бранд.“

След победата Денчев сподели: „Чувствам се щастлив и горд, че съм избран да представлявам България пред цяла Европа, пред основните инвеститори и бизнес организации. Обещавам, че България ще бъде представена достойно на финала в Краков.“

Марияна Хамънова, управителна Клийнтех България и един от членовете на журито избрало победителя, сподели след състезанието: „Дискутирахме заедно с журито всички участници и всеки сподели своите предпочитанията - какво търсим в победителя, какво би било интересно и полезно за пазара. Винаги е трудно да се вземе общо решение но в крайна сметка всички бяхме единодушни. Избрахме решението, което има потенциал за бързо разрастване към нови пазари в една динамична индустрия, каквото е електромобилната.”

Клийнтех България и EIT InnoEnergy заявиха готовност да работят с останалите екипи от конкурса, като на най-добрите ще дадат възможност за директен достъп до преакселераторската програма Primer, която ще се проведе в периода май - юни 2019 г.

В края на миналата седмица Клийнтех България, EIT InnoEnergy и Столична община подписаха тристранно споразумение за сътрудничество. Трите страни ще обединят усилия за стимулиране на предприемачеството и иновациите в сфери като умни градове, енергии и повишаване качеството на атмосферния въздух в София. Една от основните цели на споразумението е създаване на условия за устойчиво икономическо развитие на столицата с фокус върху опазването на околната среда.

 

Международния финална PowerUp! ще се проведе по време на Impact’19 – най-голямата икономическа конференция за Централна и Източна Европа в Краков. Той ще бъде предшестван от обучителни етапи, ръководени от международни бизнес ментори, които ще подготвят стартъп компаниите да презентират подобаващо идеите си пред група инвеститори и индустриални експерти.

Емануеле Волп, ръководител иновации в един от основните партньори на межунардония финал - DTEK сподели: “Търсим проекти, които да допринасят в сферите на добива на природен газ и въглища, генериране на енергия за отопление, възобновяваща енергия, мобилност, енергийна ефективност и потребителско обслужване“.

Михал Мачковяк, ръководител иновации в RAFAKO S.A, един от основните спонсори на PowerUp! допълни: „Тазгодишното издание на PowerUp! ще достигне ново високо ниво на качество на участващите проекти. Като един от ключовите спонсори през последните 3 години, можем да потвърдим колко се повишиха стандартите на състезанието и колко много се влага в подготовката му. Когато избираме най-добрите участници се фокусираме върху 3 критерия. Първият е иновативността на проекта, който да отговаря на стандарите на RAFAKO. Вторият е колко успешен би бил проекта на пазара и каква е неговата мащабност. Третият е колко добре е представен проекта. “

14 от победителите от регионалните финали ще се състезават във финала на 21 май. Наградният фонд за победителите е в размер на 30,000 евро, с възможност за допълнително инвестиране в размер на 150,000 евро по акселераторска програма Highway на InnoEnergy.

Повече информация за надпреварата можете да намерите на https://powerup.innoenergy.com/

 

 

Източник: 3e-news.net