Компаниите в Германия в почти всички сектори на икономиката ограничават

...
Компаниите в Германия в почти всички сектори на икономиката ограничават
Коментари Харесай

Компаниите в Германия ограничават наемането на работна ръка

Компаниите в Германия в съвсем всички браншове на стопанската система лимитират наемането на служащи и чиновници, демонстрират публични държавни данни. Същевременно изследване на водеща немска работодателска организация сочи, че множеството компании в страната изпитват дефицит на квалифицирана работна ръка, съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.   

Данните за положението на трудовия пазар във федералната република през ноември, огласени през днешния ден от Германската федерална организация по заетостта (Bundesagentur für Arbeit), сочат, че наемането на служащи и чиновници се забавя в съпоставяне със същия месец на предходната година. 

Индексът на организацията за положението на трудовия пазар Би Ей-Екс (BA-X), който е знак за търсенето на работна мощ в страната, се намалява още веднъж, показва ДПА. Показателят спада от май 2022 година, когато доближи исторически връх.

Най-слабо търсене на служащи и чиновници е записано в областта на хотелиерството и ресторантьорството, на логистиката и превоза, както и в бранша на осведомителните и информационните технологии.

Единствените компании в Германия, при които е записано повишение на търсенето на работна мощ, са фирмите от сегмента на бизнес услугите, в областта на енергетиката, във водните услуги и в бранша, обвързван с поддръжка на чистотата. 

На този декор данните от ново изследване на Германската индустриално-търговска камара (DIHK), огласени през днешния ден, сочат, че компаниите в страната изпитват изострен дефицит на квалифицирана работна мощ.

Всяка втора компания в страната не съумява даже и отчасти да попълни свободните работни места, които е оповестила, сочи проучването. 

Недостигът на работна мощ обгръща съвсем всички браншове от немската стопанска система. Търсят се 1,8 милиона служащи и чиновници, показват създателите на изследването. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР