Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с

...
Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с
Коментари Харесай

В Китай търговията с животни, довела до COVID-19, може и да продължи онлайн

Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с пазарна оценка стотици милиарди долари, са под сериозен напън да се оправят с смяната в търговията с диви животни, съдействала за разпространяването на известния като COVID-19 ковид, споделя катарската телевизия " Ал Джазира ".

Тази търговия бе неразрешена в края на януари, откакто пандемията, почнала от Ухан и тогава обхващаща главно Китай, се оказа обвързвана с търговия с животни, импортирани в азиатския колос. Забраната обаче не попречи за прекачване на доходоносния отрасъл онлайн.

За първия месец на възбраната платформите са помогнали за отстраняването, изтриването или блокирането на информация, обвързвана със 140 хиляди продукта от диви животни - месо или органи, употребявани в китайската медицина. Затворени са към 17 хиляди профила, свързани с тази търговия, сподели преди месец чиновник на Държавния съвет на Китай.

Пекин желае фирмите за доставки да са на фронтовата линия на битката с трафика на живи животни и артикули от диви животни. От тях се желае да поставят спомагателни старания, когато инспектират пратките. Забраната за търговията с диви животни, чиято стойност съгласно отчет от 2017 на Китайската академия за инженерни науки е 74 милиарда $, е краткотрайна, само че Китай дава обещание, че ще преразгледа законите, въпреки поръчката да се отнася (засега) единствено за потреблението на месо от диви животни.

Ако това не се отнася за кожата и органите, които употребява обичайна китайска медицина, трафикът на предпазени или застрашени типове ще продължи, а съгласно групи за запазване на околната среда това ще се случи и с животни, които могат да предават вируси на хората.

В момента колоси като " Алибаба " и " Тенсент " работят дружно с неправителствения бранш върху акция в обществото против онлайн продажбите на диви животни и ловни принадлежности. Според деятелите е нужно системата за обществен заем да обхване и тази търговия, с цел да бъдат възнаграждавани или наказвани водещите компании в онлайн търговията и това да даде образец и на дребни играчи.

Досега Китай позволяваше 54 типа диви животни, месото и органите или други елементи на тялото им да бъдат търгувани (и надлежно развъждането на тези животни с комерсиална цел бе законно). В лицензионната система обаче от години са извести малки врати, които от време на време са в несъгласие с Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове, макар че Китай я е подписал. Например, в случай че уловиш обещано животно, е елементарно да го продадеш, даже развъждането му да е неразрешено.

Според Ричард Томас от TRAFFIC - организация, която следи търговията с живи животни - огромният проблем е при какви условия се реализира бизнесът, който може да е предизвикал и болести като ебола и SARS. " Правителствата по света са изправени пред алтернатива: в случай че възбраните търговията, рискувате да я изтикате в подземния свят, където тези рискови условия евентуално ще доминират - и реалистично видяно, е едвам въпрос на време, преди идната обвързвана с животни и предаващо се на човек болест да се появи. " Ако търговията е на ярко, са нужни съществени регулации, споделя той; и в двата случая са нужни съществени запаси.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1063)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР