Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с

Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с ...

В Китай търговията с животни, довела до COVID-19, може и да продължи онлайн.Компаниите в електронната търговия и бързите доставки в Китай, с пазарна оценка стотици милиарди долари, са под сериозен натиск да се справят с промяната в търговията с диви животни, допринесла за разпространението на известния като COVID-19 коронавирус, разказва катарската телевизия "Ал Джазира".

Тази търговия бе забранена в края на януари, след като пандемията, започнала от Ухан и тогава обхващаща основно Китай, се оказа свързана с търговия с животни, внесени в азиатския гигант. Забраната обаче не попречи за прехвърляне на доходоносния бранш онлайн.

За първия месец на забраната платформите са помогнали за отстраняването, изтриването или блокирането на информация, свързана със 140 хил. продукта от диви животни - месо или органи, използвани в китайската медицина. Затворени са около 17 хил. профила, свързани с тази търговия, каза преди месец служител на Държавния съвет на Китай.

Пекин иска компаниите за доставки да са на фронтовата линия на борбата с трафика на живи животни и продукти от диви животни. От тях се иска да полагат допълнителни усилия, когато инспектират пратките. Забраната за търговията с диви животни, чиято стойност според доклад от 2017 на Китайската академия за инженерни науки е 74 млрд. долара, е временна, но Китай обещава, че ще преразгледа законите, макар заявката да се отнася (засега) само за потреблението на месо от диви животни.

Ако това не се отнася за кожата и органите, които ползва традиционната китайска медицина, трафикът на защитени или застрашени видове ще продължи, а според групи за опазване на околната среда това ще се случи и с животни, които могат да предават вируси на хората.

В момента гиганти като "Алибаба" и "Тенсент" работят заедно с неправителствения сектор върху кампания в обществото срещу онлайн продажбите на диви животни и ловни пособия. Според активистите е нужно системата за социален кредит да обхване и тази търговия, за да бъдат възнаграждавани или наказвани водещите компании в онлайн търговията и това да даде пример и на малки играчи.

Досега Китай разрешаваше 54 вида диви животни, месото и органите или други части на тялото им да бъдат търгувани (и съответно отглеждането на тези животни с търговска цел бе законно). В лицензионната система обаче от години са извести вратички, които понякога са в противоречие с Конвенцията за международна търговия със застрашени видове, въпреки че Китай я е подписал. Например, ако уловиш дадено животно, е лесно да го продадеш, дори отглеждането му да е забранено.

Според Ричард Томас от TRAFFIC - организация, която следи търговията с живи животни - големият проблем е при какви условия се осъществява бизнесът, който може да е причинил и заболявания като ебола и SARS. "Правителствата по света са изправени пред дилема: ако забраните търговията, рискувате да я изтикате в подземния свят, където тези опасни условия вероятно ще преобладават - и реалистично погледнато, е едва въпрос на време, преди следващата свързана с животни и предаващо се на човек болест да се появи." Ако търговията е на светло, са нужни сериозни регулации, казва той; и в двата случая са нужни сериозни ресурси.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1063)

Източник: dnevnik.bg