Компаниите в България очакват инвестициите им за 2020 г. да

...
Компаниите в България очакват инвестициите им за 2020 г. да
Коментари Харесай

Българският бизнес свива инвестициите през 2020 и през 2021 г.

Компаниите в България чакат вложенията им за 2020 година да бъдат с 21% по-малко спрямо 2019 година Това демонстрира анкета на Националния статистически институт за капиталовите настроения измежду предприятията.

По-лошата вест е, че фирмите възнамеряват да намаляват вложенията си и през идната година на база към този момент намаленото равнище от 2020 година Анкетата демонстрира, че вложенията през 2021 година ще бъдат с 7,6% по-малко. Близо половината – към 40% от предприятията не възнамеряват никакви разноски за придобиване на дълготрайни материални активи през идната година.

Там, където въпреки всичко през идната година ще се вършат вложения, се чака те да бъдат  ориентирани най-много за увеличение на индустриалния потенциал – 35% от общия размер. На второ място са плануваните вложения за заменяне на износено съоръжение 25%, а на трето вложения за запазване на околната среда, въвеждане на ограничения за сигурност и други – 20%. За машинизация или автоматизация на съществуващи индустриални процеси и за въвеждане на нови индустриални технологии българските бизнесмени възнамеряват да отделят едвам 16% от вложенията си през 2021 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР