Компаниите в България, обявени в несъстоятелност, са намалели с една

...
Компаниите в България, обявени в несъстоятелност, са намалели с една
Коментари Харесай

5-те най-големи фалита в България през 2016 година

Компаниите в България, оповестени в неплатежоспособност, са намалели с една трета или с 35,6% през 2016 година. В същото време обаче 16% от компаниите в страната или общо 64 хиляди от тях остават с доста висока степен на риск от банкрут. Това демонстрира изследване на несъстоятелността за Централна и Източна Европа на интернационалната компания " Кофас ", която е профилирана в региона на кредитното обезпечаване.

Според оценката на специалистите най-застрашени са сдруженията с активност в региона на търговията на едро и дребно и интервенции с недвижими парцели. Доказателство за това е фактът, че три от петте най-големи несъстоятелности през предходната година са на сдружения от тези промишлености.

Става въпрос за пловдивската " Мастър Стийл Профайлс " АД , която се занимаваше с търговия на едро с метали, както и за софийските " Европейска земя " ООД и " Интеркомерс Груп Плюс " ООД , профилирани надлежно в търговията със лични недвижими парцели и продажбите на дребно.

" Опитът демонстрира, че огромните снабдители на едро също може да стигнат до неплатежоспособност. В България образецът за подобен е " Пикадили ", а в Хърватия - веригата " Агрокор ", изясни шефът на " Кофас България " Милена Виденова по време на събитие в столицата. Тя добави, че това от своя страна оказва отрицателен резултат върху техните снабдители и покачва риска за тези по-малки компании.
Име Отрасъл Брой служители/2015 Задължения (млн. евро) Си Ди Дивелопмънтс АД Дейности по поддръжка на бизнеса n/a 39 079 000 Мастър Стийл Профайлс АД Търговия на едно с метали 5 36 844 000 Европейска земя ООД Търговия с недвижими парцели n/a 22 414 000 Интеркомерс Груп Плюс ООД Продажба на дребно 33 19 910 000 Вагоно-ремонтен цех Производство на жп локомотиви 18 16 742 000
*Данните са на " Кофас България ". Всички компании са оповестени в неплатежоспособност през 2016 година, само че посочените отговорности са от финансови доклади от разнообразни години. Причина е другата дълготрайност на процедурата по неплатежоспособност за всяка от компаниите.

Изчисленията от изследването сочат, че банкрутиралото сдружение с най-големи отговорности е " Си Ди Дивелопмънтс " АД , което се занимаваше с действия по поддръжка на бизнеса. Общо задълженията му се пресмятат на 39,079 милиона евро.

В топ 5 влиза още " Вагоно-ремонтен цех Карлово ", профилирано в производството на железопътни локомотиви, чиито общи задълженият възлизат на 16,742 милиона евро. Дълговете на " Мастър Стийл Профайлс " АД, " Европейска земя " ООД и " Интеркомерс Груп Плюс " ООД са в размер на надлежно 36, 884 милиона евро, 22,414 милиона евро и 19,910 милиона евро.

" Строителството на всички места в района, в това число в България, остава проблематичен бранш ", разяснява Виденова.

" Затрудненията на фирмите у нас са свързани главно със събирането на вземания от контрагенти, както и от оценката на рисковете. От друга страна необслужваните заеми остават предизвикателство за българските банки ", добави тя.

 Снимка 312610
Източник:

В същото време секторите, в които няма регистрирани банкрути през 2016 година, са ИТ промишлеността и фармацията. В този лист влизат още производството на машини и съоръжение, обучение и горско стопанство.

От " Кофас " чакат намаляващата наклонност при несъстоятелностите да се резервира, като за първите шест месеца на 2017 година спадът на банкрутиралите сдружения е с 30 на 100 или понижение от 245 до 171 компании за 12 месеца.

За цяла ЦИЕ специалистите пресмятат, че през предходната година 6 на всеки 1000 компании са влезнали в неплатежоспособност. Най-забележителен скок от над 50% има в Унгария, като повода за това е обвързвана с правни промени.

Ето и какви са прогнозите на специалистите за тази и идната година за всички страни в ЦИЕ:

 Снимка 312609
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР