Компаниите, търгуващи с бързооборотни стоки - предимно храни и напитки,

...
Компаниите, търгуващи с бързооборотни стоки - предимно храни и напитки,
Коментари Харесай

Най-много логистични площи търсят търговци на храни и напитки

Компаниите, търгуващи с бързооборотни артикули - най-вече храни и питиета, са повече от половината от тези, които търсят да наемат логистични площи. На тях се падат 53% от размера наети площи през втората половина на годината. Следват фирмите за електронна търговия (13%), логистика и 3PL или логистика за трети страни (12%) и електроника (8%).

Останалите 14% са в секторите произвеждане, строителство, търговия, дистрибуция и фармация. Това демонстрират данните на " Колиърс ". В отчета си те означават, че спрямо предишни интервали, доста се е нараснало търсенето от търговци с бързооборотни артикули, които обичайно са с по-малък дял по отношение на логистичните оператори. Усвоените площи през шестте месеца са съвсем 85 700 кв.м, а за цялата година - 145 100 кв.м. Това е с 80% повече по отношение на миналата година и демонстрира забележителното раздвижване в търсенето в бранша.
Наличните съвременни индустриални и логистични площи в София, които дават отговор на нарасналите критерии на наемателите, доближават 1 368 000 кв.м към края на 2022 година Това съставлява нарастване с 44 000 кв.м, или растеж от 3.3% по отношение на предходното полугодие. Модерните площи в деен градеж в София са над 176 600 кв.м. Около 108 000 кв.м. от тях са съсредоточени в 4 огромни плана, като част от площите към този момент са отдадени чартърен.

Слабото нарастване на предлагането и дейното търсене от страна на наемателите докара до значително понижаване на незаетите парцели. Тенденцията през миналата година е към непрекъснато стесняване на свободните площи - от 9% при започване на годината до 6% към средата и 4% в края й.

Цялостната икономическа неустановеност и непредвидимостта на бизнес климата в композиция с внезапното повишаване на цените на строителството доведоха до закъснение при започване на създаване на новите планове. Очаква се през 2023 година те да стартират реализацията си с ускорени обороти в опит да отговорят навреме на наличното търсене, демонстрират данните на компанията.

Процесът по релокация на производства и изнасяне на активност към България, в резултат на геополитическото напрежение, дава добър късмет на страната да притегли непознати вложения. За сполучливата акция се изискват поддръжка от държавната администрация и съответни фискални тласъци. Въпреки неналичието на постоянно държавно управление упованията са преместването на леки производства към България да се резервира. В допълнение, пренасочването на поръчки към към този момент опериращи в страната производства ще подтиква експанзията им.

Търсенето ще продължи да бъде движено от 3PL оператори, дистрибутори и търговци. Особено забавни ще са парцелите, подобаващи за градска логистика, на съществени градски булеварди, както и в сателитните градове на изток от София, сочи анализът на компанията.

Устойчивостта на постройките и ESG стандартите (екологично, обществено корпоративно ръководство - бел. ред.) ще стават все по-важни за всички участници на пазара. В отговор на корпоративните условия, изключително на задграничните компании, се чака дълготраен фокус върху консолидираното на ESG стандарти в бранша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР