Компаниите имат право да четат електронната поща на своите служители,

...
Компаниите имат право да четат електронната поща на своите служители,
Коментари Харесай

Работодателят може да чете чатовете на служителите си, ако те са уведомени, реши съдът в Страсбург

Компаниите имат право да четат електронната поща на своите чиновници, само че единствено, в случай че авансово са предизвестили за това своите служащи и са се уверили, че те знаят.

Работодателите имат право да управляват и други канали за онлайн връзка като " Вайбър " и " Месинджър ", само че единствено в случай че устройството, от което са употребени приложенията, е благосъстоятелност на компанията.

Това реши през днешния ден Европейският съд по правата на индивида в Страсбург, съобщи " Ройрерс ".

Решението на съда идва след случай с румънски жител, който е уволнен преди 10 година за това, че употребява служебния си профил в обществена мрежа за персонални цели, макар че разпоредбите на компанията не го разрешават.

Според съда, румънските магистрати не са оценили правото на персонален живот на уволнения Богдан Барбулеску, който губи дело против работодателя си в родната си страна.

По време на делото в Румъния компанията показва разпечатки от връзката на своя някогашен чиновник с брат му и годеницата му като доказателство, че уволненият е употребил служебния си профил за персонални цели.

Приемайки като доказатеслтва чатовете на служителя, румънските управляващи не са защитили правото му на персонална преписка, безапелационен бе съдът. 

Сега румънските управляващи ще би трябвало да изплатят на Барбулеску скромна парична сума и да покрият разноските по делото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР