Компании от топ 100 на България са ставали жертва на

...
Компании от топ 100 на България са ставали жертва на
Коментари Харесай

Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления

Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това заяви в Хасково началникът на бранша за Борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

"Това значи, че те не са обърнали съществено внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема защита, само че незащитени компютърни мрежи, и по този начин са станали жертва на хакери ", посочи Колев.

Той даде образец с ощетена със 600 000 евро компания от хранителната индустрия и с 300 000 английски паунда компания от строителния отрасъл.

Колев и негови сътрудници от ГДБОП участваха във форума "Киберсигурност, цифрова просветеност и безвредно държание в Интернет " в хасковската регионална администрация. Той е по концепция на евродепутата Ева Майдел, която бе измежду лекторите. Пред възпитаници от гимназиалните класове Майдел посъветва потребителите да сменят постоянно паролите си, да бъдат сериозни към настояването на информация в мрежата и да внимават какво споделят.

Явор Колев се спря в детайли върху половите закононарушения посредством Интернет. "Децата на възраст 8 - 12 години са най-уязвими към полова употреба ", уточни той. По думите му педофили върлуват в най-често посещаваните от подрастващите уеб сайтове. Сайтовете за запознаства в този момент се заместват от обществените мрежи. "Фейсбук има в България 4,5 милиона консуматори, а световно - 4,5 милиарда и по този начин се превърща в най-голямата страна в света ", уточни Колев.

Той и неговите сътрудници отговаряха и на въпроси на присъстващите младежи.

Областният шеф на Хасково Станислав Дечев, депутати, кметове и чиновници в просветителни институции почетоха форума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР