Компании от САЩ и ЕС доставят по-специализирана и по-скъпа техника,

...
Компании от САЩ и ЕС доставят по-специализирана и по-скъпа техника,
Коментари Харесай

Китайскитe компании поемат по-голям риск от европейските и американските в Нигерия

Компании от Съединени американски щати и Европейски Съюз доставят по-специализирана и по-скъпа техника, само че потребителските артикули се внасят главно от Китай, споделя Муда Юсуф.

Нигерия е най-голямата стопанска система в Африка и най-многолюдната страна на континента. Затова не е изненада и ползата на Китай към страната, а и към цяла субсахарска Африка. Влиянието на Пекин се ускорява през последните години не и без " съдействието " на Европейски Съюз и Съединени американски щати, които малко или доста са се отдръпнали в района. За преимуществата и проблемите на китайската инвазия в Нигерия беседваме с генералния шеф на Търговско-индустриалната камара в Нигерия Маду Юсуф.

Кои са каналите за китайските вложения в Нигерия, откакто през последните години страната се трансформира в главния търговски сътрудник на Пекин в Африка?
- Китайските вложения идват от една страна през инфрастктурни планове - пътища, летища, които се договарят сред двете страни. Ще дам няколко образеца - Китай поддържа два съществени железопътни плана със общоприет железопътен превоз - първият е линията от Лагос до Кано, а вторият е крайбрежна жп линия от Лагос до Калабар. Вторият канал е вносът - от машини и храни до артикули за необятно ползване. И третият - посредством директните непознати вложения на фирмите, които са съсредоточени в комерсиалните зони на Нигерия - тези, които се занимават с произвеждане, са концентрирали своите непознати вложения в три нигерийски зони за свободна търговия, две от които - Огун-Гуангдонг и Леки, са основани от китайските компании и са създали финансови вложения в тях. Федералното държавно управление на Нигерия е основало и има третата - зона за свободна търговия Калабар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви са позитивните и отрицателните страни от засилените бизнес връзки сред Нигерия и Китай?
- Инфраструктурните планове са значими за Нигерия, тъй като усилват опциите за развиване на стопанската система ни. Ще дам един образец - Китай взе участие интензивно в построяването на електрическата мрежа в страната, а за нас това е инфраструктура от изключителна значимост. Вносът на машини основава опция на нигерийските компании да бъдат по-конкурентни и надлежно да създават и продават повече и по-качествена продукция.
Най-големият негатив е това, че част от вноса на артикули е под стандартите, което ни основава проблеми и би трябвало да се работи в тази посока. Става дума за съставките на някои артикули като медикаменти да вземем за пример. Правителството се пробва да увеличи регулациите и те би трябвало да се ползват прецизно. Те за момента не са задоволителни, само че казусът идва от слабата администрация, въпреки че обстановката се усъвършенства.
Доброто качество и по-ниските цени на вносните китайски артикули вършат по-трудна конкуренцията на нигерийските компании с тези от азиатската страна.

Предприема ли държавното управление ограничения, с цел да отбрани локалните производители следователно?
- Знаете, че вносът на артикули се полза с мита. Но митническият режим би трябвало да се усъвършенства, с цел да може при потребност нигерийските компании да бъдат предпазени, това важи освен за вноса от Китай

Защо Китай е толкоз нападателен в вложенията си в Нигерия?
- Трябва да се има поради, че в Нигерия влагат компании от Съединени американски щати и Европейския съюз, най-големият вложител е Англия. Те доставят по-специализирана и по-скъпа техника, само че потребителските артикули се внасят главно от Китай. Моите наблюдения демонстрират, че китайските компании и бизнесмени са подготвени да поемат по-голям риск, когато вършат бизнес в Нигерия, и рискуват повече от тези от Съединени американски щати и Европейски Съюз, които са по-внимателни.

Кои са главните аргументи за сериозните китайски вложения в страната?
- Китай вижда по-големи благоприятни условия поради демографията - огромното население значи огромен пазар. Природните запаси също са притегателни за тях.

Ниското възнаграждение не е ли също фактор?
- Не мисля. Основното е огромният пазар и опциите, които произтичат от него.

Кой бранш в Нигерия има потребност от съществени непознати вложения?
- Смятам, че това е осведомителните и информационни технологии - опциите там са огромни. През предходната година в страната стартира да се предлага 5G.
Цената на всяка непозната инвестиция е по-голямо произвеждане в страната и по-добра конкурентоспособност на компаниите.

Какво смятате, че би трябвало да създадат Съединени американски щати и Европейски Съюз, с цел да оказват помощ на страната?
- Нужна е повече поддръжка. Голяма част от Африка има проблеми с институциите - те би трябвало да работят по-добре. Така че казусът е по-скоро институциите, в сравнение с бизнесът на фирмите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР