Компании, които оперират с личните данни на европейски граждани, но

...
Компании, които оперират с личните данни на европейски граждани, но
Коментари Харесай

Жестоки глоби от милиони евро за компаниите, неспазваща регламента за личните данни

Компании, които оперират с персоналните данни на европейски жители, само че не са регистрирани в страни членки на Европейския съюз, а в трети страни, са длъжни да имат представител в Евросъюза и са задължени напълно да съблюдават всички разпореждания на европейския правилник за отбрана на персоналните данни. В случай на нарушавания ще се постановат санкции. Това сподели в „ Преди всички “ по БНР евродепутатът Емил Радев, написа novini.bg.

„ Санкциите са ужасно огромни към този момент. При нарушаване на регламента от страна фирмите може да им бъде наложена глоба до 20 милиона евро, с оптимален размер от 4% от годишния международен оборот на корпорацията. Например, това за „ Facebook “ би означавало стотици милиони евро наказания “, сподели той.

Радев изясни и задачата на регламента: „ Няма да има по какъв начин да се събират персоналните данни без наше единодушие. Чувствителните персонални данни изобщо няма да се обработват, тъй като регламентът не разрешава да се обработват персонални данни, разкриващи породист или етнически генезис, политически възгледи, религиозни или метафизичен убеждения, участие в синдикални организации. Забранява се обработването на генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното положение или за половия живот или ориентировка на физическото лице, в случай че не са на разположение избрани условия, тъкмо разказани в регламента “.

Новият правилник за отбрана на персоналните данни беше признат през 2016 година и членките на Европейски Съюз имаха задоволително време да подхващат нужните ограничения, да създадат осведомителна акция, само че това не се случи на много места, включително и България, сподели Радев: „ За страдание и Европейската комисия не предприе задоволително ограничения да направи такава необятна осведомителна акция. Този правилник визира всеки – всеки един човек, който дава персоналните си данни, всеки един шеф, компания – било то дребна, междинна или огромна, които обработват персоналните данни “.

Що се отнася до това, че страната ни към момента не е подготвена с измененията във вътрешното си законодателство, „ не би следвало да докара до някакви последствия, тъй като доста бързо могат да се наваксат пропуските “.

„ Надявам се, че КЗЛД ще направи малко по-широка осведомителна акция, преди да стартира да постанова наказания по регламента “, сподели още Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР