Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си

...
Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си
Коментари Харесай

Вековните букови гори от Централен Балкан вече са в списъка на ЮНЕСКО

Комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО утвърди на 41-ата си сесия в Краков, Полша уголемение на обекта на международното завещание „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “. Той включва 77 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни.

България взе участие в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, ситуирани на територията на Национален парк „ Централен Балкан “ „ Боатин “, „ Царичина “, „ Козя стена “, „ Стенето “, „ Соколна “, „ Пеещи скали “, „ Стара река “, „ Джендема “ и „ Северен Джендем “, които към този момент са в листата на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект дава отговор на критерия за мостри на продължаващи екологични и биологични процеси в развиването на екосистемите и цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той съставлява извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден.

Уникално за обекта е и огромния брой участващи страни – казус в историята на Конвенцията за международно завещание. България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в взаимната номинация за уголемение на Серийния европейски обект на международното завещание „ Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия “, ситуиран на територията на Словакия, Украйна и Германия. Включването на България в европейския сериен обект на международно завещание на ЮНЕСКО е следващо самопризнание за уникалността на българската природа и традициите в нейното запазване.

Решението за присъединяване на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтригуваните институции на районно и локално, в чийто териториален обсег попадат въпросните резервати. С оповестяването на буковите гори в Национален парк „ Централен Балкан “ за част от обекта на международното завещание не се постановат спомагателни режими и ограничавания, защото те и в този момент са в територии с най-строг режим на запазване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР