Комитетът по правата на човека на ООН днес одобри с

...
Комитетът по правата на човека на ООН днес одобри с
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна в ООН към Путин: Целият свят е против вас

Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации през днешния ден утвърди с огромно болшинство резолюция, осъждаща хипотетичните нарушавания на човешките права от Русия, осъществени по време на нашествието в Украйна и сътвори комисия, която да ги проверява , съобщи Ройтерс.

Тридесет и двама от членовете на комитета гласоподаваха в поддръжка на импортираното от Украйна предложение. Две страни - Русия и Еритрея - гласоподаваха "против " и 13 се въздържаха. Сред въздържалите се са Венецуела, Куба, Китай, Индия и Пакистан.

Базираният в Женева комитет не може да взема правнообвързващи решения, само че решенията му изпращат значими политически известия и той има право да позволява основаването на комисии, които да организират следствия, както се случи през днешния ден.

Посланичката на Украйна в Организация на обединените нации Евгения Филипенко съобщи пред комитета минути преди вота, че има "неопровержими доказателства за тежки и систематични нарушавания на човешките права, както и военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени от Русия " .

" Наш общ дълг е да подсигуряваме понасянето на отговорност , като разпоредим документирането и инспекцията на закононарушенията на Русия и идентификацията на всички виновни ", сподели тя.

"Целият свят е срещу вас " , съобщи Филипенко, обръщайки се към съветския президент Владимир Путин след историческия избор, съобщи Франс прес.

Русия, която назовава дейностите си след 24 февруари "специална интервенция ", отхвърля да е взела под прицел цивилното население в Украйна. Нейният пратеник Евгений Устинов сподели на комитета, че подкрепящите резолюцията "ще употребяват всички вероятни средства, с цел да обвинят Русия за събитията в Украйна ".

Все още не е ясно по какъв начин комисията, която е с първичен едногодишен мандат, ще работи дружно със действителен екип на Организация на обединените нации по човешките права, който към този момент е в страната. Екип от Международния углавен съд в Хага през вчерашния ден отпътува към "региона на Украйна ", с цел да проверява хипотетични военни закононарушения, осъществени от всички страни в спора, заяви за Ройтерс върховен прокурор от съда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР