Комитетът по лекарствена безопасност PRAC към Европейската агенция по лекарствата

...
Комитетът по лекарствена безопасност PRAC към Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

EMA спира лекарствата, съдържащи фолкодин

Комитетът по лекарствена сигурност PRAC към Европейската организация по медикаментите завърши прегледа на медикаменти, съдържащи фолкодин, употребявани при възрастни и деца и предложи анулацията на разрешенията им за приложимост в Европейски Съюз, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

От ЕМА напомнят, че тези лекарствени артикули се употребяват за лекуване на непродуктивна (суха) кашлица и, в композиция с други дейни субстанции - за лекуване на признаци на простуда и грип. В някои страни от общността такива препарати се отпускат в аптеките по лекарско наставление.

Прегледът е сбъднат по искане на френската лекарствена организация.

Наличните данни демонстрират, че използването на фолкодин до 12-те месеца преди обща упойка с невромускулни блокиращи сътрудници (NMBA) е рисков фактор за развиване на анафилактична реакция към тях, означават специалистите на лекарствената агениця.

Тъй като не е допустимо да се разпознават ефикасни ограничения за минимизиране на този риск, нито да се разпознава група пациенти, за които изгодите от фолкодин надвишават рисковете, съдържащите фолкодин медикаменти се изтеглят от пазара на Европейски Съюз и затова към този момент няма да се оферират по лекарско наставление или без рецепта, показват от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР