Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв начин не е разрешил строителство

...
Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв начин не е разрешил строителство
Коментари Харесай

ЮНЕСКО не е разрешила строителство в Пирин, това е фалшива новина на кабинета, обяви екокоалицията

Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв метод не е разрешил строителство в Национален парк " Пирин ", нито е разрешил разширението на ски инфраструктурата. Това разгласи в известие до медиите коалиция " За да остане природа в България ". От организацията акцентират, че показват своето отвращение от " подправените вести на българското държавно управление ".

Повод за реакцията на екокоалицията е днешното изявление на вицепремиера Валери Сименов, че всички страни, които членуват в Комитета по международното завещание на ЮНЕСКО, са подкрепили решението на Министерския съвет от декември 2017 година за промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ". По думите му България е получила зелена светлина да не прави цялостна екологична оценка на проекта за ръководство на парка, а единствено на съответни капиталови планове, като строителство на втори кабинков въжен превоз, да вземем за пример.

Симеонов приказва незабавно след завръщането на българската делегация от тазгодишното съвещание на комитета в Бахрейн. Той оглавяваше делегация от шестима представители на кабинета, която лобира за преразглеждането и измененията в първичния вид на решението за Пирин. Паркът е включен в листата на ЮНЕСКО с обекти от международното завещание.

Вчера комитетът на ЮНЕСКО гласува редактирано решение, в което отпадат декларирани опасения за положението на парка, омекотен е безапелационният тон и са изменени значими рекомендации и претенции на комитета към държавното управление: кабинетът да не ползва противоречивите промени в сегашния проект за ръководство на парка, до момента в който не бъде направена цялостна екологична оценка на плана за новия проект (корекциите в решението на ЮНЕСКО с нанесени в алено върху първичния план и могат да бъдат намерени тук).

Според екокоалицията решението " споделя на българското държавно управление да съблюдава законите, да извършва решенията на българския съд и преди каквото и да е развиване в националния парк, да прави екологична оценка ".

" Това решение е унизително, а не мотив за горделивост за ръководещите. Валери Симеонов с невъобразим до момента политически напън съумя да накара Комитета на ЮНЕСКО да отдръпна безапелационното експертно обвинение към българското екоминистерство за неизвършените до момента екологически оценка на изменението на сегашния и на новия проект за ръководство на Пирин. Същевременно не беше променено твърдото мнение на ЮНЕСКО за нуждата от тези оценки ", разяснява обединението от неправителствени организации и цивилен групи.

От " За да остане природа в България " допълват, че Комитетът на ЮНЕСКО " на никое място не е декларирал да не се прави екологична оценка, а да се правят оценка парче по парче всички капиталови оферти за нови ски уреди ".

Екокоалицията за следващ път настоя за оставката на Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР