Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава властите да

...
Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава властите да
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Променете Конституцията заради контрола върху главния прокурор

”Комитетът на министрите на Съвета на Европа приканва управляващите да изготвят неотложно нови законодателни оферти, гарантиращи независимостта и успеваемостта на следствието по отношение на основния прокурор или при положение, че се открият непреодолими конституционни спънки, да предложат нужните промени в Конституцията ”, се споделя в публикуваното мнение.
Венецианската комисия приветства напъните на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските управляващи за решимостта и откритостта в търсенето на излаз с всички заинтересувани страни, се показва в известие на институцията. Изразено е подозрение, че с плануваните промени ще бъде реализирана преследваната цел поради въздействието на основния прокурор над проверяващите и във Висшия правосъден съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обгръщат висшите съдии. Българските управляващи са призовани да се откажат от това желание, тъй като то не е от изгода за съдийската самостоятелност и не подхожда на европейските условия и на българската Конституция.

България би трябвало неотложно да изготви нови законодателни оферти, гарантиращи независимостта и успеваемостта на вероятно следствие против основния прокурор. В мнението се показва, че, в случай че има непреодолими конституционни спънки, би трябвало да препоръчани нужните промени в конституцията.
В мнението се насочва и апел към държавното управление най-накрая да одобри промени в законодателството, с които се отпадне опцията за автоматизирано премахване на съдии по искане на основния прокурор.

От Съвета на Европа акцентират за следващ път и установения систематичен проблем с неефективните наказателни следствия в България, както и продължаващата липса на гаранции да се вкара опция за без значение и дейно следствие против основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР