Комитекс“ предоставя цялостни дигитални решения за присъствена или отдалечена идентификация

...
Комитекс“ предоставя цялостни дигитални решения за присъствена или отдалечена идентификация
Коментари Харесай

Технологии за идентификация и сигурност

„ Комитекс “ дава цялостни цифрови решения за присъствена или отдалечена идентификация на физически лица , споделя Виктор Петров, основател, съсобственик и шеф на „ Комитекс “ ООД от 1995 година От самото основаване на компанията той управлява развиването и внедряването на нови софтуерни артикули и услуги в България. Участва в идейния план, проектирането и реализацията на плана за електронна студентска брошура в УНСС, който е неповторим като идея и повсеместност в границите на Европа. Завършил е Икономически колеж София и УНСС, компетентност „ Статистика “.

- Как се трансформира бизнесът ви с цифрови технологии през последните години?

- За нас е доста значимо да представяме и внедряваме водещи международни технологии в България. Естественото развиване на цифровата лична идентификация в последните години сложи акцент върху Digital Onboarding и Know your customer (KYC). Те са значима част за доста от актуалните бизнеси, основани и употребяващи цифрови артикули и услуги. Позволяват по сигурен метод да се разпознава едно физическо лице в разнообразни негови функции (като жител, клиент или служител) в границите на  напълно автоматизиран развой, без значение дали лицето участва на място или посредством онлайн съгласуваност. За задачата е належащо да има персонален документ за идентичност (лична карта, паспорт или шофьорска книжка) или издадена смарт карта с друга функционалност за идентификация. В последните няколко години ние деликатно следим и проучваме най-хубавите технологии на пазара, и поредно построяваме и управляваме профилирано портфолио от артикули и сложни решения, които да разрешат бърза интеграция и отлични резултати без значение от съответната специфичност на бизнеса на нашия клиент. Ключовото ни преимущество е опцията постоянно да предлагаме най-хубавите технологии сега, с цел да отговорим на динамичността на актуалния бизнес и високите упования на нашите сътрудници и клиенти.

- Кои са най-търсените нови артикули и решения, които оферирате?

- Нашите клиенти са главно в държавния, финансовия и корпоративния бизнес. В рамките на техните бизнес и административни процеси се обслужват присъствено или отдалечено огромен брой физически лица. Предоставяните от нас артикули и решения дейно осъществят задачите за сигурност и експедитивност при сигурна идентификация на тези лица в особеното тяхно качество. „ Комитекс “ работи и партнира интензивно и с доста от водещите софтуерни разработчици. Ние доставяме know-how и ги консултираме софтуерно за използваемостта на предлаганите от нас артикули и решения в техните планове. Конкретно това са технологии за обработка на персонални документи с верификация на данните и отбраните в тях, дигитализиране на саморъчните подписи на клиентите, опцията за отдалечена идентификация посредством десктоп и мобилни приложения. 

В последните две години клиентите ни осъзнават преимуществата от внедряването на Digital onboarding и Know your customer в техния бизнес. Тези трендове отвориха за нас нови пазарни ниши в резултат на процесите по планувана цифровизация на бизнеса и под спомагателния напън на пандемията. Това ни разреши да стартираме и осъществяваме нови и забавни планове. Увеличиха се и опциите за ускорена реализация на предоставяни от „ Комитекс “ цифрови технологии за идентификация и сигурност.

- Какви типове планове визирате?

- Съвременните финтех компании развиват интензивно нови финансови артикули. За тях функционалността клиентът да се разпознава цифрово и еднопосочно през мобилно устройство е от основно значение за бързото деяние и сигурността. Това условие е обвързвано и със законодателството на Европейски Съюз за AML (Anti Money Laundering) и съответния български Закон за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП). За нашите клиенти в този бизнес бранш предлагаме софтуерни съставни елементи или изцяло решение от Regula (Латвия) за сигурна мобилна идентификация на физически лица и инспекция на персонални документи в границите на обединен развой като част от мобилна апликация. Чрез композиция от технологии за обработка на персонални документи, лицева биометрия и изкуствен интелект се прави бърз и сигурен Liveness Detection + Face Match на фотоси на лицето и фотографията от персоналния документ. В успореден развой се извличат и обработват и всички данни от персоналната карта или паспорта. Това е изцяло автоматизиран развой и неговият резултат е несъмнено доказана или отхвърлена идентичност на лицето по отношение на неговия персонален документ.

Когато едно лице участва физически на място (независимо от типа на идентификацията), предлагаме решения на Regula за автоматизирана обработка на персоналния документ и инспекция на достоверност и меродавност за към 5 секунди. Това разрешава front office системата цифрово да разпознава лицето по сигурен метод без намесата на чиновник, което покачва неведнъж бързината на обслужване и е мощна предварителна защита против вътрешен fraud. В случай на нужда on-site решението може да включва и снимане на лицето на индивида за биометрично удостоверение на сходството с данните от персоналния документ. Такива места да вземем за пример са гранични пунктове, банкови клонове, гишета за обслужване на жители, изпитни или регистрационни центрове.

Търсена технология са профилираните signpad устройства за цифрово снемане и разбор на собственоръчния автограф на лицето. Специализираните програмен продукт и хардуер разрешават да се проучват и запазят биометричните характерности на подписа за бъдеща параленост и инспекция на достоверност на подписа. Устройствата пресъздават и част от документа за сключване, което дава отговор на условията за осведоменост. Целта на дигитализирането на физическия автограф е електронно предпазване на документите при опазване на цялостна доказателствена мощ на подписа върху този документ, аналогична на автограф върху хартия.

- Какви нови решения имате за банковите и платежните карти?

- Силната конкуренция сред издателите на финансови артикули с платежни карти породи търсене на нови технологии за карти и за персонализация. „ Комитекс “  вече доставя новата UV технология с извънредно богати благоприятни условия за устойчива графична персонализация на банкови карти Entrust Durable Graphics. Технологията е използвана по едно и също време и за централизирано издаване на карти, и за персонализация на платежни карти на момента в банкови клонове и финансови офиси. Което основава конкурентни благоприятни условия за експедитивност и улеснение при обслужването на клиентите сега на наличието им, без нужда да чакат или да идват повторно за приемане на картата. Имаме и нови системи за лазерно гравиране на железни банкови карти от висок клас. Предлаганите от нас нови технологии разрешават на издателите на платежни артикули да развият в нови направления опциите за атрактивен картов дизайн и нови премиум клас картови артикули. Тези технологии допълваме с разнообразни нови материали за произвеждане на картови артикули, в това число „ зелени и био “ екологично насочени картови артикули.

През 2023 година ще представим и новаторско решение на Entrust за напълно цифрови банкови карти без съществуване на физическа карта, с лесна интеграция и използвано за издатели от всевъзможен тип и величина на бизнес. Това е качествено нов вид потребителски артикул, който ще разреши на финансовия бизнес по-голяма експедитивност, еластичност и конкурентност при привличане на нови клиенти и обслужване на сегашни клиенти. 

В България единствено „ Комитекс “ дава цялостни технологии за сигурна присъствена или отдалечена идентификация на български и задгранични физически лица.

***

„ КОМИТЕКС “ ООД е учредена през 1995 година българска IT компания, която дава цифрови технологии за идентификация и сигурност. За своите 27 години сполучлива история „ Комитекс “ се утвърди като благонадежден, правилен и желан дълготраен сътрудник в реализирането на голям брой разнообразни по тип, размер и специфичност планове за цифрова идентификация посредством пластмасови карти или персонални документи.

Фирмата е водещ снабдител на цялостна гама от професионални персонализиращи картови системи (Entrust), скенери за инспекция и работа с персонални документи (Regula), мобилни терминали и програмен продукт за идентификация, картови устройства и профилиран програмен продукт за смарт карти, терминални устройства и профилиран хардуер, карти от всички типове и функционалност.

Мартин Добрев.  Материалът е част от първия брой на специфичното издание на списание „ Мениджър “ – 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР