Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването

...
Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

КЗД: Здравният министър да прецизира заповедта за зеления сертификат, за да обхване всички граждани |

Комисията за отбрана от дискриминация предлага на министъра на опазването на здравето да преразгледа и уточни заповедта си оптимално, за да обхване всички или съвсем всички жители или обстановки.

В мнение на комисията се показва, че непропорционалното и нееднакво отнасяне на всички лица, без значение от здравния, имунизационния или какъвто и да било различен статус, посредством въвеждане на условието за съществуване на " зелен документ ", би трябвало да бъде съобразено с правилото на пропорция, като ограниченията бъдат навременни, публично нужни и обществено оправдани.

Освен това КЗД обръща внимание на работодателите от сферите, отвън посочените в заповедта, да не лимитират правото на труд посредством въвеждане на ограничения, които не са обективно оправдани.

Оттам прибавят, че правото на живот е главно и неотменимо, като е възможно в някой случаи отбраната му да изисква ограничението на други права. Това обаче не трансформира условието, че ограниченията следва да бъдат само нужните за ограничение или попречване на нежеланите резултати.

Според КЗД е несъмнено, че съответни ограничения би трябвало да бъдат въведени. " Принципът на пропорция и съпътстващите го ограничения би трябвало да намерят приложение към обособените групи лица, ползващи се с съответни и характерни потребности (например противопоказания за имунизиране, открито преболедуване по различен от признатия със заповедта способ, съществуване на антитела без записано заболяване на лицето или лицето да в развой на имунизационен курс и др.) ", допълват от Комисията. 

КЗД акцентира, че с цел да се избегне дискриминация на неимунизираните, следва да се подсигуряват универсални, налични, навременни и щадящи ограничения, които да не провокират особена тежест за жителите както от финансово или обществено, по този начин и от времево или друго естество, друго от елементарните ограничавания.

Становище е признато от деветчленния състав на Комисията за отбрана от дискриминация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР