Комисията за защита от дискриминация разпространи декларация, в която отбелязва

...
Комисията за защита от дискриминация разпространи декларация, в която отбелязва
Коментари Харесай

Кошлуков е жертва на езика на омразата

Комисията за отбрана от дискриминация популяризира декларация, в която отбелязва ескалация на езика на омразата. Комисията особено отбелязва, че ad hominem офанзиви с обидно и унизяващо достолепието наличие има и против програмния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков поради изразено от него мнение.

Ето и цялостния текст на позицията на КЗД:

Комисията за отбрана от дискриминация с паника установи ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение поради изказано мнение и декларирана ценностна позиция. Като национална контактна точка на ОССЕ за закононарушенията от ненавист КЗД приканва обществеността, институциите, партиите и организациите да съблюдават високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична полемика и обществена рецензия.

Фундаментален принцип, залегнал както в българската Конституция, по този начин и в Конвенцията за правата на индивида и Хартата на главните права на Европейски Съюз, е правото на свободно изложение на мнение. То обаче не е безусловно и носи със себе си ограничавания, изключително в случаите, в които това право нарушава правата на другите. Именно това се случва със словото на омразата, което съставлява безапелационна опасност за достолепието на съответни персони и цели обществени групи. Забраната за враждебно говорене е регламентирана в голям брой български и интернационалните законови актове, а битката с нея е обект на многочислени документи и рекомендации, които нямат правнообвързващ темперамент.

Констатацията на КЗД за зачестилата приложимост на езика на омразата произтича от редица образци напоследък, при които общественото говорене и деяние, в това число и в обществените мрежи, ескалира до неприемливи крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да провокират ограничение на присъединяване на жителите в демократичната полемика в обществото.

Сред образците за сходни прояви КЗД показва идното осъществяване на станалия обичаен „ Луковмарш “, който постоянно се трансформира в естрада на езика на омразата, изключително с устременост против представители на еврейската и други общности. Друг образец за достигането на рискови позиции е обвързван с дебатите към Истанбулската спогодба. В другояче естествения диалог и полемики по този значим въпрос, се чуха доста крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната полемика и се трансформираха в език на омразата по отношение на избрани уязвими групи.

Уместни тук са думите на Умберто Еко: "Ние би трябвало да определим границите на толерантността и с цел да създадем това, ние първо би трябвало да знаем, какво не може да бъде толерирано. "

В този смисъл КЗД с терзание отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem офанзиви, целящи да обидят, унизят и обиден достолепието на персони, които показват мнение и отстояват избрана позиция в обществото. Отново по отношение на Истанбулската спогодба обект на нападки от такова естество станаха редица общественици, политици и даже представители на Светия синод. Без значение дали показват позиция „ ЗА “ или „ ПРОТИВ “ Конвенцията, разнообразни представители на обществеността са обект на груби нападки и рецензии поради изразената им кардинална позиция по този въпрос. Особено остра е реакцията, в това число с включване на физическа кавга и посягане против представители на неправителствени организации, които имат феминистки и правозащитен темперамент.

Друг настоящ образец за прекрачване на границите на демократичната полемика и законната обществена рецензия са появилите се, изключително в обществените мрежи, ad hominem офанзиви с обидно и унизяващо достолепието наличие, от страна на избрани политически групи и среди против личността на програмния шеф на Българска национална телевизия поради изразено от него мнение за положението и бъдещето на публичната медия.

В горепосочените образци законните публични диспути и разногласия към дадени позиции се изместват и отиват в посока на личностни нападки, език на омразата и крайности. С това се измества фокусът на диалога и той от спор по значими за обществото тематики (Истанбулска спогодба, Българска национална телевизия и др.) се трансформира в нападателни лични нападки против хора поради личността им и позициите им, които основават враждебна, застрашителна среда и нарушават правата им. А проблематиката на правата на индивида и тяхната отбрана съставлява една от най-значимите тематики на политическата тирада за демократичните общества и правовата страна. Затова изключително значимо е хората, като част от това общество, да осъзнаят, че с каузи и думи са виновни за гарантирането на човешките права. Тази максима би трябвало да обуславя светоусещането ни всеки ден. Комисията за отбрана от дискриминация приканва участници във всяка една социална полемика към съблюдаване на демократичните правила на другарство, към ценене на правото на мнение, свободата на съвестта и словото.

Езикът на омразата е неприемлив в обществената връзка и ескалирането на напрежение в обществото би трябвало да бъде избягвано. Призоваваме всички обществени фигури към това да търсим дружно национално помиряване. Защото, както споделя Ален дьо Беноа, френски мъдрец и политолог: „ Най-големият израз на народна власт не значи нито най-голямата независимост, нито най-голямата равнопоставеност, а най-голямата степен на присъединяване.” Някъде бе казано, че „ правата на индивида са като Природата, тъй като могат да бъдат погазени; и като дух, тъй като не могат да бъдат унищожени. Като времето, което е еднообразно за всички – небогати и богати, остарели и млади, бели и черни, високи и ниски”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР