Комисията за защита от дискриминация (КЗД) осъди ескалацията на езика

...
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) осъди ескалацията на езика
Коментари Харесай

Антидискриминационната комисия: Има бум на езика на омразата около Истанбулската конвенция и случая в БНТ

Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) осъди ескалацията на езика на омразата, обвързвана с полемиките към Истанбулската спогодба и други настоящи публични тематики. В позиция, публикувана през днешния ден, тя прикани " обществеността, институциите, партиите и организациите да съблюдават високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична полемика и обществена рецензия. "

Комисията отбелязва зачестилата приложимост на езика на омразата и дискриминационни прояви към горещи тематики като Истанбулската спогодба, въпросът с обвиняванията в цензура в Българска национална телевизия или годишното неонацистко шествие Луковмарш (такова се възнамерява макар формалната забрана).

Според Комисията жертвите на езика на омразата са и от двете страни на горещите диспути, а тук-там прерастват и в дейности. " Особено остра е реакцията, в това число с включване на физическа кавга и посягане против представители на неправителствени организации, които имат феминистки и правозащитен темперамент ", показват от КЗД.

Друг образец за прекрачване на границите на законната обществена рецензия те намират в " появилите се, изключително в обществените мрежи, ad hominem офанзиви с обидно и унизяващо достолепието наличие, от страна на избрани политически групи и среди против личността на програмния шеф на Българска национална телевизия поради изразено от него мнение за положението и бъдещето на публичната медия. " Вероятно от комисията визират програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков, който предходната седмица бе упрекнат в опит за цензура от публицисти в публичната телевизия.

От КЗД не показват съответните случаи, само че напомнят, че свободата на словото е фундаментално право, само че не е безусловно, когато нарушава други права, и се базира на Умберто Еко: " Ние би трябвало да определим границите на толерантността и с цел да създадем това, ние първо би трябвало да знаем, какво не може да бъде толерирано. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (17)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР