Комисията за защита от дискриминация е започнала 478 производства срещу

...
Комисията за защита от дискриминация е започнала 478 производства срещу
Коментари Харесай

КЗД започна стотици производства срещу банки, застрахователи, институции и мобилни оператори

Комисията за отбрана от дискриминация е почнала 478 производства против банки, застрахователни сдружения, държавни институции, общини, мобилни оператори. Всички те са недостъпни за хората с увреждания, с това нарушават Закона за отбрана от дискриминация и ги грозят санкции.

Производствата са вследствие на масираната акция на КЗД " Достъпна България ", която стартира на 3 декември 2017 година. До септември са открити единствено 60 изрядни здания, които ще бъдат сертифицирани и още 478, против чиито притежатели Комисията се е самосезирала, заяви на конференция през днешния ден зам.-председателят доктор Баки Хюсеинов.

Най-многобройната група извършители е включващата банки и застрахователни сдружения - 165 здания. Следва ги страната и общинската власт - 149. Първата тройка допълват мобилните оператори (89), а след тях е рубрика " Други " - аптеки, пощенски станции (75), сподели Петър Кичашки - член на КЗД и на работната група, образувана за акцията.

" Проверките са без казус - никой в никакъв случай не е правил толкоз масирана акция - съобщи Кичашки. - Като човек с увреждане, бих желал да благодаря на сътрудниците за всеотдайността... Това не е проблем единствено на хората с увреждания, това е народен проблем. "

Кампанията се организира без в допълнение финансиране, " на мускули " - както се изрази той.

Логично най-вече са нарушителите в столицата - 66, следват Ловеч (30), Варна (26) и Бургас (22).

Проверките са масирани и нямаме желание да стопираме да ги правим. Правим ги с разбирането, че това е задача, идея. Следващите в листата са заведения, заведения за хранене, киносалони.

Установеното дотук обаче дава съображение на КЗД да разгласи код " алено " за недостъпна среда, сподели Кичашки. По думите му " България има систематичен проблем с наличната среда " и тук сме го оставили да " брадясва десетилетия ".  Говорим доста, само че вършим малко, заключи той.

В същото време, " нямаме визия какъв брой са доста хората с увреждания и какъв брой са невидими за нас ", уточни инж. Сабрие Сапунджиева, също член на КЗД.

Санкциите

Производствата могат да завършат със наказания, а може да стартират и договаряния за помиряване, след които ответната страна да приведе постройките си в сходство със закона (напр. като сложи рампи, като направи налични тоалетните, посредством пригодени за инвалидни колички асансьори).

Първата глоба е до 2000 лева, при несъблюдение на наложителните наставления на Комисията тя може да доближи 20 хиляди лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР