Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки с
Коментари Харесай

КЗП, МВР и др. започват масирани проверки в курортите за празниците

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира засилени инспекции с Министерство на вътрешните работи и други институции в заведенията и хотелите в зимните курорти, заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Преди всички ” по БНР. С Държавната организация по метрология и механически контрол пък ще бъдат проверявани оборудванията за ски туризъм и ски пистите. Целта е да бъде обезпечено на потребителите, че ще получат определените от тях услуги при контрактуваните условия.

Маргаритов изясни, че подвеждащата информация в офертите за настаняване е нелоялна комерсиална процедура. „ Повечето недоволства, които получаваме от недоволни консуматори за качеството на туристическия артикул, касаят точно подобен вид проблеми – виждаш хубава картинка, офертата дава обещание разнообразни спомагателни услуги, а след това търговецът не е в положение да ги даде. Тогава постановяваме наказания за нелоялна комерсиална процедура, само че по-неприятното е, че нормално хората са принудени да заплатят предплатено от време на време цялата стойност на тази отмора. Нелоялният търговец им дължи назад тези пари, само че се основават неудобства ”, разяснява той.

Председателят на КЗП прикани търговците да извършват обещанията си към клиентите. „ Нашите взаимни инспекции с другите институции са ефикасни, първо – тъй като не желаеме да сътворяваме непотребни неудобства като всеки ден имат по някой, който да ги ревизира. И второ, една сложна инспекция е гаранция и за по-пълноценно откриване на истината и за отбягване на корупционни опасности ”, уточни Маргаритов. Той добави, че при нарушавания се постановат санкции, само че най-голямата глоба е отношението на хората към нелоялните търговски практики. „ Винаги ще има опити за увъртане от страна на търговците. Далеч сме от мисълта, че и поради нашата контролна активност, и поради това, че хората стават все по-активни и бдителни, пазарът ще бъде безусловно изчистен от всевъзможни нелоялни практики. Но най-малко можем да си спестим хитруванията на дребно, които малко ни отдалечават от цивилизованите пазари ”, сподели още той.

При проблеми с полети по празниците Маргаритов изясни, че хората би трябвало първо да се извърнат към съответната самолетна компания на летището. „ Ако няма реакция и са в чужбина, да потърсят нас – ние работим с Европейския потребителски център, или дипломатическите представителства в съответните страни ”, добави той. Важно е да се пазят билетите и всички останали документи, защото те ще са нужни, когато подават жалбата си. „ Когато закъснението е повече от несъмнено време, потребителите имат право на настаняване в хотел. Авиокомпанията би трябвало да обезпечи премаршутиране, което да се случи по този начин, че да могат да доближат до крайната дестинация, въпреки и с известно забавяне. Не на последно място би трябвало да знаем, че те имат право и на компенсации за това, че са претърпели вреди от закъснението ”, изясни ръководителят на КЗП. И добави, че същото важи и при изгубени куфари. „ Ако имат опция да потвърдят съответните размери на това, което се е намирало в техния багаж, имат право на обезщетение, което може да доближи и до 1200 евро ”, добави той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР