Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите
Коментари Харесай

През декември започват проверки в зимните курорти

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекции в туристическите обекти в планинските курорти от началото на месец декември. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов пред Българска национална телевизия.

" Ще правим в началото инспекции в обекти, в които през минали интервали сме открили нелоялни практики по отношение на поети и неизпълнени задължения или друг вид административни нарушавания - липса на значима информация, проблеми с категоризацията ", добави Маргаритов.

Той изясни, че поради спецификата на зимния сезон някои от инспекциите ще бъдат взаимно с други контролни органи, като Държавната организация за метрологичен и механически контрол, икономическа полиция и други

Целта е да се откри дават отговор ли ски пистите на условията на Наредбата по отношение на осведомителната обезпеченост, в това число и обозначаването на степента на трудност на всяко от трасетата. Инспекторите ще ревизират и дали са приведени в подготвеност оборудванията, осъществена ли е профилактика, имат ли механически паспорти, в които да се записва по кое време и по какъв начин са осъществени съответните действия във връзка с привеждането им в подготвеност за употреба, изясни Маргаритов.

Активността на потребителите и реакциите на медиите при проблеми въздействат върху търговците, които си вземат записка и се пробват да приведат предоставяните от тях услуги в сходство с условията на закона, сподели Маргаритов в отговор на констатацията на водещия, че в последните години качеството на туристическия артикул у нас се усъвършенства. " Някъде по средата може би сме и ние, институциите, които се пробват да противодействат на другия вид нарушавания и подтикват потребителите да бъдат по-активни, а търговците по-коректни ", добави ръководителят на КЗП.

Маргаритов удостовери, че през целия зимен сезон Комисията ще прави инспекции и по обичайна си акция, и по тъжби от жители. Сигнали могат да бъдат подавани по телефона, в интернет и в офисите на КЗП във всички регионални центрове в страната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР