Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва активни проверки в

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва активни проверки в
Коментари Харесай

Тръгват масови проверки на ресторанти и хотели по морето! Агентите започват от…

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира дейни инспекции в туристическите и комерсиалните обекти в морските курорти от началото на идващия месец, заяви ръководителят Димитър Маргаритов.

„ Надявам се хотелиерите и ресторантьорите по Българското Черноморие да са подготвили добре своите обекти за новия летен туристически сезон. Всички предпоставки за старта му към този момент са налице. Ние започнахме нашите инспекции първо от местата, за които в минали интервали сме установявали, че има проблем – липсвала е категоризация и е била наложена мярката „ краткотрайно затваряне”, изискванията не са отговаряли на нужното за рекламирания брой звезди и прочие Очаквам от средата на този месец към този момент всички обекти да работят пълноценно и поетапно да продължим своите проверки”, уточни Маргаритов пред Канал 3.

През целия летен сезон в туристическите обекти инспекторите ще ревизират категоризацията и гарантирането на правото на информация за типовете предоставяни услуги в съответното място – хотел, къща за посетители и така нататък, и за грамажите и цените в менютата на заведенията за хранене.

Димитър Маргаритов изясни, че при реализирането на инспекциите за сходство се употребява отработен логаритъм, който обезпечава обективност – така наречен чек листове, в които са маркирани условията, на които би трябвало да дава отговор съответният туристически обект според от степента на неговата категоризация.

„ Понякога се дават рекомендации за отстраняването на някои малозначителни несъответствия. По подобен метод желаеме да покажем на този, който ръководи съответния обект, че има метод пропускът да бъде поправен, хубаво е това да се случи, само че в случай че не бъде изпълнено предписанието в избран период, следва глоба. Където обаче се открият безспорни отклонения от условията за категоризиране, се подхващат по-нататъшни действия”, сподели още той.

Най-сериозното нарушаване е обектът да работи без категоризация и в тези случаи се постанова най-тежката мярка – „ краткотрайно затваряне”. „ Когато един екскурзиант отиде в подобен обект, той не може да има изясненост какво да чака и изисква от стопанисващия въпросното място за настаняване и на практика не разполага с никаква отбрана. Най-вероятно ще претърпи неблагополучия, без значение от това, че ние ще се намесим и ще затворим този обект”, акцентира Маргаритов.

Когато пък обектът не дава отговор на условията по закон за притежаваната от него категория, тогава няма по какъв начин да бъде обезпечен предстоящият от потребителите комфорт, посочи ръководителят на КЗП. „ Ние, като се изключи че постановяваме глоба, уведомяваме Министерството на туризма, което като категоризиращ орган има право да понижава категорията на туристически обекти, които не извършват условията за дадения брой звезди”, добави той.

Маргаритов заключи най-често срещаните нарушавания в туризма. По думите му те са свързани с премълчана или заблуждаваща информация, която образува у потребителя неправилни усещания за предоставената на вниманието му и призната от него оферта. „ Например, посочено е, че в този туристически обект има СПА център, басейн, безвъзмезден паркинг, стаята е оборудвана по избран метод и други сходни, които той си преценя, че са му значими и поради тях взема сякаш осведомено потребителско решение да отиде там, а след това се оказва, че нещата не стоят тъкмо така”, конкретизира ръководителят на КЗП. Той посочи обаче, че в последните години сходни образци са по-скоро необичайност. В към 10% от случаите при инспекциите се установяват нарушавания, а жалбите по отношение на качеството на туристическия артикул са едвам 4% от всички недоволства в КЗП на годишна база.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР