Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има право да

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще има право да
Коментари Харесай

КЗП със страшна секира за сайтовете, предлагащи фалшиви намаления

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще има право да желае блокиране на достъпа до български уеб сайтове, които имат нелоялни търговски практики като да вземем за пример заблуждаваща реклама, подправени понижения, погрешна информация за предстоящите резултати от дадена стока или по различен метод нарушават правата на потребителите, написа Труд бг.

Тези спомагателни права на КЗП ще бъдат дадени с промени в Закона за отбрана на потребителите, които бяха признати на второ четене от Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание.

Според новите текстове КЗП ще може да желае от доставчиците на хостинг услуги унищожаване на наличие от уеб сайтове в интернет или ограничение достъпа до онлайн магазини, в случай че търговците всеобщо нарушават правата на потребителите и сами не отстранен от уеб страницата неточните си търговски практики.

И сега комисията може да желае блокиране на онлайн наличие при положение, че получили голям брой тъжби против един търговец, който мами потребителите с дадена стока. От КЗП могат да изпратят искане до ГДБОП, които да заличават онлайн магазина.

Това обаче може да бъде направено, единствено в случай че от КЗП не могат да открият адреса на търговеца, нямат опция за никакъв контакт с него и надлежно няма по какъв начин да реагират по различен метод, с изключение на да смъкват уеб страницата.

Най-тежките ограничения, а точно прекъсване на домейна на електронния магазин с букви.bg, ще бъдат предприемани, в случай че в уеб страницата на търговеца има нападателни търговски практики за покупка, заблуждаващ маркетинг, подвеждаща реклама и други нелоялни практики, само че единствено, в случай че той откаже самичък да ги отстрани.

Ако търговецът не спомага на комисията и не отстрани наличието, което нарушава правата на потребителите, КЗП ще изиска доставчиците на хостинг услуги да отстранен, блокират или лимитират достъпа до уеб страницата.

Те ще имат три дни да го създадат, а в противоположен случай ги грозят наказания, написа в законопроекта. Глобата за първо нарушаване е от 1000 лева до 5000 лева, а за наново е в двоен размер.

Промените в закона се вършат поради непрестанното нарастване на онлайн търговията и по-малкия надзор, който се упражнява върху уеб страниците поради дупки в законодателството.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР