Комисията за защита на потребителите (КЗП) осъществява засилен мониторинг в

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) осъществява засилен мониторинг в
Коментари Харесай

КЗП: Тече активна кампания за проверки при продажбата на ученически стоки

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) реализира засилен мониторинг в комерсиалните обекти и онлайн магазините, които оферират артикули и услуги, свързани с подготовката на учениците за първия образователен ден, заяви ръководителят Димитър Маргаритов по ТВ „ Европа ”.

Инспекторите наблюдават за ясното и тъкмо информиране на клиентите по отношение на характерностите на продуктите, за обозначаването на цените и за правилното използване на изискванията при оповестени понижения, изясни Маргаритов.

„ Следим дали правилно се сервира информацията в офертите за артикули като училищен раници или дрехи, където се сдържат характерности, представящи тези продукти като изключително потребни, в това число и за здравето на учениците. Основното е дали изказванията могат да бъдат потвърдени със съответните документи, лабораторни проби и изпитвания на дадените артикули. Например, на анатомична раница – по какъв метод тя въздейства благотворно върху гръбначния дирек на ученика, без да го поврежда ”, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че са установявани неточни практики в предишни години, защото акцията е обичайната за Комисията. „ Рекламират се сходни артикули с техния чудодеен резултат, а в действителност няма доказателства ”, сподели той и добави, че когато търговците не съумеят да показват съответните документи на контролния орган, се стига да глоба и възбрана на практиката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР