Комисията за защита на личните данни започва проверка на Националната

...
Комисията за защита на личните данни започва проверка на Националната
Коментари Харесай

Глоба от 20 милиона грози НАП, плащаме от джоба си

Комисията за отбрана на персоналните данни стартира инспекция на Националната организация за приходите. Повод за това е приключването на персонална информация след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите от предходната седмица. Приходната организация ще бъде санкционирана, само че с какъв брой тъкмо още не е ясно. Максималната глоба е 20 милиона лв..
Национална агенция за приходите няма лични доходи, което значи, че тази санкция ще бъде платена от държавното финансиране на организацията, идващо от налозите, които българските жители плащаме. Излиза, че тези над 5 милиона българи, чиито данни станаха обществено притежание, ще си и платят, поради безхаберието на Национална агенция за приходите.

Прави усещане още, че никой не приказва за глобяване на началниците на Национална агенция за приходите или на отговорните служители, а за организацията като цяло. Тоест, никой не носи лична отговорност, а приключването на данните се е случило точно поради това, че някой не си е приключил работата, Такава глоба е чиста реплика на надзор, тъй като една държавна организация ще заплати на друга с публични пари, а обществото като цяло в действителност ще заплати за грешките на служителите.

Комисията за отбрана на персоналните данни ще ревизира и до каква степен разпоредбите на Национална агенция за приходите за култивиране на персонални данни, образованието на хора, организацията и взетите механически ограничения дават отговор на оценените опасности. Срокът за привършване на инспекцията е 20 август. Междувременно се чака Национална агенция за приходите да приготви и да пусне в уеб страницата си приложение, посредством което жителите да ревизират дали техни персонални данни са станали обществено притежание в несъгласие със закона

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР